pühapäev, august 01, 2021

Film metsadest

Otsustasin vahepeal mõnda Eesti filmi ka vaadata. Otsisin juutuubist dokumentaalfilmi Elva kohta, aga vähemalt minu kasutatud otsing ühtegi Elvaga pealkirja ei andnud. Esikohal oli film https://www.youtube.com/watch?v=AcqVDLBgO8E , mis räägib hoopis metsadest Eesti ajaloos. Viimasel ajal olen vaadanud ainult võõrkeelseid filme ja nüüd oli teist moodi, et sain igast sõnast aru.

"Eesti ajaloo" esimese köite eessõnas öeldakse, et jääaja lõpuga alanud kliimasoojenemine jätkub siiani. Aga filmi järgi oli Eestis vahepeal palju tammemetsa, see peaks tähendama, et kliima oli vahepeal soojem kui okaspuumetsade ajal.

Räägiti, et lage maa paneb rändama, aga metsad on pannud eestlasi paigal elama. Tulid meelde Rummo luuleread umbes sõnadega: "Siia seenemetsade sekka / ikka ma tulen kui Muhamed Mekka". See tähendab, et liikuda võib ka selleks, et metsa kohale jõuda. Filmis tagapool räägitakse, et alepõletamisega metsade hulk Eestis vähenes, põldude rajamine muutis eestlased paikseks. Kas siis paikseks teevad nii mets kui ka põld? Minu vanaema on öelnud, et jahimehed peavad palju kõndima.

Filmi lõputiitrites esikohal oli Juhan Aare nimi, kes valiti umbes aastal 1987 Eesti parimaks ajakirjanikuks seoses fosforiidisõjaga. Film oli tehtud aastal 1998, mis oli aasta, mil ma internetis kirjutamist alustasin. Ma arvan, et nägin täna seda filmi esimest korda, juutuubi statistika ka väga suurt klikkide arvu ei näidanud, neid oli kuskil vahemikus 6000-7000.

Filmi teema Elvast väga kauge ka ei olnud, sest Elvat on nimetatud männilinnaks ja selle ametlikesse halduspiiridesse jääb ka metsa. Mulle on tuttavad just Elva kandi metsad.

0 vastukaja: