kolmapäev, august 31, 2022

Kangilaski ja Gorbatšov

Kirjutasin ajaloolisti:

Eile lugesin "Postimehe" võrguväljaandest uudiseid kunstiajaloo õppejõu Jaak Kangilaski ja Nõukogude Liidu presidendi Mihhail Gorbatšovi surma kohta. Kangilaski kohta meenuvad mul järgmised asjad:

1. Kangilaski on avaldanud kunstiajaloo raamatuid ning sarjas "Maailm ja mõnda" raamatu "Norra. Maa, rahvas, kunst".
2. Tegin ülikoolis Kangilaskile kaks eksamit ja ühe arvestuse.
3. Kui kirjutasin kirja õppejõududelt saadud tagasiside kohta, jäi üks Kangilaski ütlus vahele, nähtavasti sellepärast, et õpinguraamatus tulid kahe kunstiajaloo õppejõu eksamid järjest.
4. Üldõppe loengukursuses rääkis Kangilaski erinevatest kunsti definitsioonidest ja ütles, et muuseumi omanik otsustab, mida ta kunstiks peab.
5. Eesti uuema kunsti loengukursuses pidas osa loenguid Kangilaski ise ja osadesse loengutesse kutsus külalisesinejaid.
6. Kui läksin selle aine eksamile, olin ma millegipärast ainus selle eksami tegija, kõik teised ruumis viibijad tegid mingit muud eksamit.
7. Kolmandaks tegin Euroopa uuema kunsti eksami, mille puhul Kangilaski hoiatas ette, et eksamil tuleb piltide äratundmise küsimus, seetõttu joonistasin loengutes slaidide kohta skeeme.
8. Kangilaski ütles, et kes vastust üldse ei tea, see ärgu midagi kirja pangu, huupi vastamine jätab halva mulje.
9. Vanema kunsti eksameid tuli teha veel Vaga raamatu abil, aga viimase eksami ajaks oli ilmunud Kangilaski enda raamat, mis oli huvitavamalt kirjutatud.
10. Ükskord saadeti ajaloolisti Kangilaski valimisreklaam ja sain pahandada sellega vaidlemise eest, teisel korral ise poliitiliste reklaamide saatmise eest.
11. Ühe konverentsi vaheajal istusin Püssirohukeldris Kangilaskiga samas lauas ja ajasin temaga juttu.
12. Kangilaski aitas toimetada ühe "Eesti ajaloo" köite kunstiajaloo osa, aga ei saatnud märkusi kirjalikult, vaid pidin need telefonikõne ajal kuulmise järgi üles kirjutama.

Gorbatšovi kohta meenub järgmist:

1. Gorbatšov tiitel valitsemist alustades oli NLKP peasekretär, hiljem võttis ta riigis kasutusele presidendi tiitli.
2. Gorbatšovi võimule saamisele eelnes kolme vana peasekretäri väikeste vahedega surm, hiljem kirjutati sellest ühes värsskroonikas umbes sõnadega: "Oli aeg, mil rida rauku / pandi Kremli mullaauku / kõigi oma pahedega / õige väikste vahedega".
3. Väliseestlase August Otsa raamatus oli kirjutatud umbes sama aastakümne alguses, et Eesti vabaneb, kui Nõukogude Liidus tuleb võimule noorem põlvkond, nii läkski.
4. Kritiseeritud on Gorbatšovi valitsemise varasema perioodi alkoholi vastast võitlust, aga mina olin selle poolt, sest ma olin näinud, kuidas joodik lapsevankri ümber ajab ja mulle oli alkoholi mürgisusest räägitud.
5. Gorbatšovi poliitikast on tuntumad märksõnad perestroika ehk uutmine ja glasnost ehk avalikustamine, ühes Ameerika Hääle saates väideti, et tulemas on veel kolmas sõna, mis käib kiriku ärkamise kohta.
6. Gorbatšovi ajal hakkasid toimuma rahva meeleavaldused, mõnel korral kasutati meeleavaldajate vastu jõudu nagu Tbilisis labidatega.
7. Gorbatšovi kohta kasutati hüüdnimesid nagu Gorba-Mihkel ja Gorbi.
8. Hruštšov ja Gorbatšov olid ainsad Nõukogude Liidu valitsejad kes ei olnud surmani võimul, Hruštšovi valitsusaja alguses oli lisaks mitmikvõim.
9. Aastal 2005 kirjutasin blogis lühidalt sarja "Persoon" tõlgitud Gorbatšovi elulooraamatust, selles meeldis mulle, kui kirjutati, et Gorbatšov arutas naisega kõiki loetud raamatuid.
10. Mul on riiulis rida brošüüre Gorbatšovi kõnede tekstidega endiselt läbi lugemata.

0 vastukaja: