laupäev, august 13, 2022

Märkmed aastast 2016

International Review of Social History. Volume 61, part 1, april 2016. Cambridge University Press. Loetud leheküljeni 18.

Seda ajakirjanumbrit jõudsin enne ülikooli raamatukogu remonti üks kord lugemissaalis lugemas käia, pärast remonti otsustasin sama numbriga mitte jätkata. Toon tol ajal tehtud märkmed sajaprotsendiliselt ära:

„Selles ajakirjas on väliskaanel pealkiri väikeste tähtedega, aga sisekaantel suurtega. See tähendaks justkui, et ajakiri ise harrastab punkstiili, aga teistsuguse stiili harrastajad peavad kirjutama tema nime teistes väljaannetes suurte tähtedega. Erinevalt mõnest konservatiivsemast väljaandest kasutatakse artiklis ka sõna „mina“. Sisukorrast loetud teemade hulgas on selliseid, millest räägitakse praegu Vikerraadio ajaloosaadetes – mingi rahvusrühma esindajad ümberasujatena mingil teisel maal. Seega võib sotsiaalajalugu keskenduda ka rahvustele, mitte ainult klassidele. Kaanel väiksed tähed sümboliseerivad võibolla seda, et kirjutatakse väikestest inimestest või et ajakiri ise on väike osa ühiskonnast. Toimetuskolleegiumi hulgas on esindajad nii Venemaalt, Iisraelist kui ka Austraaliast. See tundub olevat seni raamatukogus loetud ajakirjadest kõige vasakpoolsem. Viidatakse sellisele autorile nagu Hobsbawm, lisades ise, et ta on kuulunud kommunistlikusse parteisse. Mulle oli Hobsbawmi raamat huvitav, aga üks arvustaja pahandas, et miks kommunisti teos eesti keelde tõlgiti. Ajakirja järgi olid aastad 1914–1945 ajaloos kriisiaastad. Minu meelest oli Eesti iseseisvusaeg Eesti ajaloo tippaeg ja kriis oli okupatsioon. Ajakirjas kirjutatakse marksistlikust raamatust Inglise töölisklassi kujunemise kohta. Viidatakse sellele, et marksiste oli Külma sõja ajal ka Lääne-Saksamaal. Oluline märksõna ajakirjas on veel feminism. Kokkuvõtted on prantsuse, saksa ja hispaania keeles.“

0 vastukaja: