pühapäev, aprill 16, 2023

Saksa pärand Namiibias

Vaatasin aadressilt https://www.youtube.com/watch?v=4QNUYiwzCes filmi Namiibia kohta. Seda nimetati filmis esimeseks Saksa kolooniaks. Mõtlesin, et võibolla see oli esimene Saksa koloonia Aafrikas, Eestit vallutama tulid sakslased varem.

Eestis vaieldakse, kas oleks õigem öelda neeger või mustanahaline. Filmis üks Namiibia põliselanik nimetas ennast hoopis pruuninahaliseks. Kui ta seda oli öelnud, siis märkasin, et tal oli nägu tõesti pruun, mitte must. Kui selle põhjal hakata siis ikkagi eelistama mustanahalise asemel neegrit, siis viimane tähendab ladinapäraselt täpselt seda sama.

Filmis näidati siiski rohkem valgeid inimesi. Ei olnud märgata sellist vaenulikkust valgete vastu nagu varem vaadatud filmis osadel Nigeeria elanikel. Minevikuvõitlustest räägiti küll ka nüüd.

India kohta on uuem teooria, et kuna Põhja-India heledatel ja Lõuna-India tumedatel elanikel on geenid ühesugused, siis nad pole erinevat päritolu, vaid lõunapoolsetel elanikel on nahk päikse käes tumedamaks läinud. Filmis näidatud Namiibia sakslased olid siiski veel valged, kas mustaks minek võtab rohkem aega?

Valgeid näidati filmis sellistes asutustes nagu kirik ja muuseum. Kirik oli luteri kirik, selle poolest on Namiibia Eestiga sarnane maa.

Nagu Namiibias ei ole rassilist ühtsust, nii pole seal ka keelelist ühtlust. Osad filmi tegelased rääkisid nahavärvist sõltumata saksa keelt, aga osade jutt oli inglise keeles ja neid tuli filmi jaoks tõlkida.

Filmis oli nagu ülikooliloenguski juttu hererode ülestõusust, mille sakslased julmalt maha surusid. Ülikooliloengus toodi selle kohta vist kellegi inglase tsitaat, et sakslased ei oska koloniseerida. Linnart Mäll seevastu pidas inglasi sakslastest suuremateks sõjakurjategijateks ja Hendrik Sepp pidas traditsiooniliselt julmaks venelaste sõjapidamisviisi.

Pärast Esimest maailmasõda Saksamaa kaotas kolooniad ja filmi järgi hakkas siis raha Saksamaa asemel Inglismaale minema. Aga palju Saksa turiste käis Namiibias ka filmi tegemise ajal.

Varem olin vaadanud filmi Namiibia kõrbeelevantide kohta. Ka uues filmis näidati kahel pool autoteed kõrbe. Kui ei saa põldu harida, siis oleks vaja tööstust, ja sarnaselt Lõuna-Aafrika Vabariigile teemanditööstust ka näidati. Aga filmi lõpul näidati, et Namiibias on ka haljaid alasid.

0 vastukaja: