teisipäev, aprill 18, 2023

"Suits"

Ivan Turgenev. „Suits“. Sari „Lemmikraamat“. Tõlkinud Hans Luik. AS „Kuldsulg“ 1995. Eesti keeles varem ilmunud kirjastuse „Eesti Raamat“ väljaandes 1973. aastal. Raamat on kirjutatud aastal 1867. Loetud autoriteksti lõpuni lk. 229. Köite maht 240 lehekülge.

Raamatu tagakaanel tutvustatakse teost armastusromaanina. Enne armastuse teema juurde jõudmist tegeletakse raamatu alguses siiski tükk aega muude teemadega nagu vene rahva iseloom. Tõlgitavas raamatus oli viide just sellele sissejuhatavale osale.

Raamatu alguses on palju tegelasi, kelle nimede meelde jätmine nõuab pingutust. Kergesti jäävad meelde küll nimed Litvinov ja Vorošilov, sest neid perekonnanimesid esineb ka Nõukogude Liidu ajaloos. Kui armastuse teema juurde jõutakse, siis tegelaste arv langeb.

Ma olen varem kirjutanud, kuidas ma ei taha armastusromaane lugeda. See raamat oli siiski viimase aja kõige haaravam lugemine. Ma ei hakka teiste lugemiselamust detailse ümberjutustamisega rikkuma.

Sarnasusi on varem loetud teise Turgenevi romaaniga ja sarnane on ka nende lugemise põhjus. Üldse on palju sarnasusi varemloetuga. Vahepeal mõtlesin, et ma olen seda kõike teistelt autoritelt ka lugenud, aga vahepeal leidsin, et Turgenev kirjutab andekalt, proosateoses esineksid justkui luuletused. Kõige rohkem ei meeldinud mulle peategelane, vaid naistegelane Tatjana, kes oli truu ja järeleandliku iseloomuga. Kui Tatjana reisi sihtkohta jõudes ütles, et siin on kõik nii rõõmus, läks endal ka tuju rõõmsamaks.

0 vastukaja: