neljapäev, aprill 06, 2023

Laupäeva laulud

Hando Runnel. „Saunaõhtu ehk laupäeva laulud“. Ilmamaa, Tartu 2023. 143 lehekülge.

Mina raamatu pealkirja sõna ’saun’ ei paneks. Suurem osa raamatus olevatest luuletustest ei olegi saunateemalised, nii et võiks mõelda, et saunaõhtu on laupäeva sünonüüm, aga raamatu alguses ja lõpus on siiski raamiks ka paar saunateemalist.

Vanasti oli laupäev saunapäev, tänapäeval võidakse seal käia ka mõnel muul nädalapäeval. Raamatus on ka muid mineviku mõisteid. On juba käibel olnud nii kroonid kui ka eurod, aga raamatus räägitakse korduvalt rubladest.

Raamatus on sõnu väänatud. Meile öeldi ülikooli sisseastumiskirjandi konsultatsioonis: „Lause tunnus on öeldis, kuigi Jaan Kross seda ei tea.“ Ka siin raamatus on tegusõnata lauseid, võibolla küll luules on see rohkem lubatud.

Avaldatud on palju sõnamängulisi luuletusi, nende keskmine pikkus on lühike. Riimimine on juba ise mõnes mõttes sõnamäng, aga kõik riimid ei ole naljakad, siin raamatus on leitud naljariime. Minu esimese luulekogu eraarvustaja tahtis seletada minu sõnamängu vist sellega, et ma olin noor, aga nüüd ilmunud raamatu autor on palju vanem. Grenzstein õpetas, et vaielge lausete, mitte sõnade üle. Lause võib rohkem ideed kanda, aga sõnamängus esineb ka tavaliselt üle ühe sõna.

0 vastukaja: