teisipäev, juuli 09, 2013

Tahan eksameid teha

Mul oli pooleli raamatu tõlkimine inglise keelest eesti keelde. Mõnedele inimestele anti ülesanne tõlkida samad laused eesti keelest inglise keelde. Üks neist oli minu endine inglise keele õpetaja. Ta tõlkis kõik kolm lauset kiiresti ära, ilma sõnaraamatut kasutamata. Siis ta kontrollis, et oli tõlkinud kõik täpselt sama moodi nagu originaalis. Ta oli teadnud isegi keerulist kaheosalist liitsõna, mille mina olin tõlkinud eesti keelde sõnaga "värav". Õpetaja ütles, et 19. sajandi keel on see, mida neile õpetati. Minul läks tõlkimine aeglaselt. Mõtlesin, et see tuleb sellest, et mina õppisin inglise keelt ainult koolis, aga õpetaja ka ülikoolis.

*
Olin internetipangas. Tahtsin teha ülekannet, aga mingi takistus oli ees. Siis teostus iseeneslikult ülekanne Pille arvele, kuhu ma polnud ülekannet teha tahtnud, nii et talle läks kolmandik minu rahast. Rääkisin juhtunust Pillega. Pille arvas, et raha varastab pank. Läksin panka, et oma raha tagasi saada. Pangatöötaja ütles, et võibolla on raha ülekandmise põhjus perekonnaliikmete vaheliste suhete halvenemine. Vastasin, et nii see ei ole, sest kui Pille oleks pannud arvutisse nuhkvara, ei oleks ta sellega kogutud andmeid saanud enne kasutada, kui mina arvuti tagant ära tulen. Raha maksti mulle tagasi. Aga nähtavasti võeti mõlema ülekande juures teenustasu. Hoiatasin, et kui mult teenustasu võetakse, siis kaeban panga kohtusse ja panen loo "Postimehe" esiküljele. Magasin kodus oma voodis. Minu voodi kohal rippus kahekorruselises voodis teisel korrusel magaja käsi. Püüdsin seda eemale lükata. Aga käsi haaras minu käest kinni ja tuli võidelda. Natukese aja pärast võtsin ette uue katse kätt eemale lükata ja võitlus kordus. Kui olin jälle oma käe vabaks saanud, siis püüdsin õudusest röökida, aga ei jaksanud hästi seda teha. Mulle tulid meelde laulusõnad "näpista mind veel üks kord, kas ma tõesti und ei näe." Seetõttu püüdsin ennast esimest korda unenägudes näpistada, aga sellel polnud mingeid tulemusi. Mulle tuli meelde vana võte, kuidas saab ärgata - minna vannituppa. Hakkasin voodist välja tulema. Kohe andis ärkamiseks lootust, et pidin samu liigutusi mitu korda tegema. Vahepeal olin  jälle voodis pikali. Teel vannituppa süütasin kõik lambid. Ainult vannitoa enda lamp ei süttinud. Pimedas vannitoas, kus oli ainult natuke midagi mujalt paistva valguse tõttu näha, läks mul hirm üle.

*
Mõtlesin, et sellepärast, et ma pole autokoolis käinud, mõistan jalakäijana ka autosid halvemini. Lähen autokooli, aga sõitmist seal ei proovi, vaid teen ära ainult teooriaeksami. Ütlesin, et ma tahan autokooli minna, aga ma ei taha lube, vaid eksameid teha. Olime matemaatikaklassis. Küsiti, kellel on olnud tunnistusel kaks. Peep vastas, et ta ei tea. Tal oli arvatavasti kõige rohkem kahtesid olnud. Mina ütlesin, et ma tean, aga ma ei ütle. Mul oli kümnendas klassis ühel trimestril saksa keel kaks. Seda ma ei hakanud ütlema, et järgmisel aastal tegin saksa keele eksami viiele. Küsisin, kas parem on kui tunnistusel on kaks või kui on kriips. Vastati, et see on iks. Mina ütlesin, et see mind ei huvita, ikse pannakse praegu, mind huvitab see, mis meie ajal oli. Neid, kellel on endal lapsed, võib see huvitada, mis praegu on. Mõtlesin, et ikse oleks parem mitte panna, sest hilinemisi märgitakse plussiga ja see võib iksiga segi minna. Nägin klassis Pille P-d. Mõtlesin, et tal olid vist ühel aastal kõik kriipsud, aga kui ta oleks koolis käinud, oleks kõik viied olnud. Lugesin ajalehte. Ivo vaatas, mida ma loen.

0 vastukaja: