kolmapäev, oktoober 23, 2013

Male ei unune

Sain täna läbi Daniel Johnsoni raamatu "Valge kuningas ja punane lipp. Kuidas peeti külma sõda malelaual". See on eesti keeles ilmunud aastal 2009 ja vanas blogisissekandes on kirjas, et ostsin selle 2010. Seega läbisaamine võttis kolm aastat. Aga see ei tule sellest, et tegemist oleks raske raamatuga, pigem mulle nii kerged hästi ei sobi. Seda saab vist lugeda ka see, kes malekäike üldse ei tunne. Tänavu on mul kogu aasta jooksul kuulunud päevaplaani, et loen iga päev ühte ja sama ajalooraamatut raamatut 20 lehekülge, kuni ta saab läbi. Suurte lehekülgedega raamatut olen lugenud 10 ja pisikestega 30 lehekülge, tavalise suurusega 20. Ajalooraamatut olen lugenud tavaliselt hommikul, aga õhtul kõigi muude žanride teoseid kaootilisemalt, nii et osad jäävad venima. Eile läbi saadud raamat on küll maleajalugu, aga liigitasin ta male-, mitte ajalooraamatuks, seetõttu ei lugenud nii järjekindlalt. Aga viimasel ajal siiski suhteliselt järjekindlamalt.

Ma olen sellest raamatust kirjutanud mitmes blogisissekandes pealkirja nimetamata. Lõpetuseks ütlen, et mitte ainult füüsilistel spordialadel ei kasutata dopingut, vaid sellest raamatust võib lugeda, et ka male on üsna räpane mäng, kus kasutatakse kas lubamatuid võtteid või vähemalt kahtlustatakse, et seda tehakse. Aga harrastaja, kellel midagi elutähtsat kaalul ei ole, võib nii füüsilise spordi kui ka malega tegeleda puhtamalt. Maailmameistrid ja tiitlipretendendid on pidevalt omavahel tülis olnud. Mul on ka malekarjääri jooksul palju tülisid ette tulnud, kuigi parema meelega hoiduksin nendest. Ühe tüli ajal küsis üks maletaja mult, kuidas need asjad kogu aeg ühe inimesega juhtuvad. Aga sellest raamatust võib lugeda, et juhtuvad rohkem kui ühe inimesega, tipptasemel on see pigem reegel kui erand.

Täna väljas jalutades nägin Särgavat, keda ma olen seni tänaval kõige paremini ära tundnud. Täna algul ei tundnud. Ta ütles, et see pole ime, kui ei ole nii kaua kohtunud. Viimati olime samas klubis suvel. Ütlesin talle, et ma kahtlen, kas ma see aasta veel maleturniiridel osalen, aga järgmine aasta hakkan jälle mängima. Lisan, et niikaua teen kodust trenni, sest see võtab turniiridest vähem aega. Füüsilist trenni olen ka teinud. Täna oli viimase aja pikim trenažöörisõit. Pärast seda raamatut tõlkima hakates tundus, et mitte ainult males ei arvesta suurema füüsilise treeningu järel variante paremini, vaid ka võõrkeele sõnade tähendused tulevad paremini meelde. Seega kuigi kulutasin treeningule rohkem tööaega, oli tööpäev tänu sellele hoopis edukam.

0 vastukaja: