neljapäev, jaanuar 14, 2016

Uus õpetaja

Mängisin Tõnuga male maailmameistri matši. Meil tuli jõuda omavahel kokkuleppele, mitu partiid me mängime. Võis mängida nii kaua, kuni üks on matši võitnud, või siis kindel arv partiisid ka juhul, kui tulemus on juba selgunud. Ma polnudki kunagi muid võistlusi peale maailmameistrivõistluste korraldanud.

*
Bioloogias oli uus õpetaja. Ta vaatas minu vihikusse ja pahandas, et ma pole peaaegu midagi üles kirjutanud. Vastasin, et vahel ma kirjutan enda jaoks ja õpetaja jaoks eraldi vihikud. Hakkasin nüüd rohkem asju üles kirjutama. Tahvlil lahendati matemaatikaülesannet. Kirjutasin lahendust tahvlilt maha, aga nii detailselt, et lootusetu oli lõpuni jõuda. Alustati järgmise ülesande lahendamist. Õpetaja ütles, et ainult Simo kirjutab kõik tahvlilt maha, teised lahendavad oma peaga. Vaidlesin vastu, et kui ma ühe ülesande teen ühte moodi, siis teise ülesande teist moodi. Ma olin bioloogias üks klassi parimaid, aga uus õpetaja seda ei teadnud, ja arvas, et kõige nõrgem. Istusin keskmisest reast aknapoolse rea esimesse pinki. Nüüd ma enam tahvlile ei näinud. Ütlesin, et kuigi istun esimeses pingis, näen tahvlile halvemini kui eelmiselt kohalt. See on kriidi viga, mõnes tunnis kirjutatakse parema kriidiga. Jõudsin järeldusele, et kuigi ma istusin esimesse pinki, olen nüüd just tahvlist kaugemal. Ja selle nurga alt ei saanudki selgelt näha.

*
Vaatasin vanade ajalehtede pakki. Ühes vanas ajalehes oli avaldatud foto minu ülikooli lõpuaktusest, kus rahvas hakkas parajasti saalist välja minema. Fotoallkirja järgi olin pildil ka mina. Aga pildil oli kolm natuke minu moodi inimest. Küsisin, kes neist mina olen. Selgus, et mind siiski pildil ei ole, vaid ma jäin teiste inimeste varju. Fotograaf polnud mind näo järgi tundnud ja oli pildistanud ainult seda suunda, kus arvas mind olevat, et küllap ma siis pildile jään.

0 vastukaja: