pühapäev, september 26, 2021

Kirjamehest presidendid

Václav Havel. „Keskendumisraskused. Näidend 2 vaatuses“. Tšehhi keelest tõlkinud Küllike Tohver. „Loomingu Raamatukogu“ 1989, 52 (1672). 64 lehekülge.

Tšehhoslovakkia presidendid Masaryk ja Havel tegid mõlemad enne presidendiks saamist kirjatööd. Loetud näidendist ja selle järelsõnast tuleb välja, et nagu Masaryki, huvitas ka Havelit sotsioloogia. Ainult et Havel ei saanud oma päritolu tõttu ülikoolis õppida neid aineid, mis teda kõige rohkem huvitasid.

Peeter Olesk on kritiseerinud, et raamatutes teadlastest ei ole teadlasele omast mõttepinget. Kirjanikest kõik ei pruugi nii suurt mõttepinget tunda, sest osad eelistavad kirjutada võimalikult spontaanset teksti. Haveli näidendis on juttu ka teadlase tööalasest tegevusest. Ei kirjeldata küll mõtteid, aga nendest mõtetest rääkimist. Vaheldumisi on konkreetsena ära toodud tööalase teksti dikteerimine ning meeste ja naiste vaheliste suhete küsimused. Viimased põhjustavad küll tegelaste vahel rohkem dialooge kui teadusteema. Olen mõelnud, et lasteraamatutes on palju juttu toidust, aga toitu mainitakse sageli ka selles täiskasvanute näidendis. Osalt on see midagi ulmekirjanduse sarnast. Üks teine tšehhi kirjanik olevat lasknud käibele sõna robot, Havelil on oluline asi raamatus varane arvuti.

Vaatasin „Loomingu Raamatukogu“ 50. aastapäeva registrist, et seal on nimetatud kahte Haveli raamatut. Esimene, mida ma pole veel lugenud, ilmus Praha kevade aastal 1968. Aasta lõpul ilmselt poleks enam saanud, praegu loetud raamatu saatesõna järgi Haveli raamatuid pärast seda ka Tšehhoslovakkias ei avaldatud, vaid ta oli poliitvang ja teda avaldati ainult vabas maailmas. Ühest väliseesti lehest lugesin, kuidas väliseestlased olid Tšehhoslovakkias aastal 1968 alanud reformide suhtes skeptilised, sest neid teostati kommunistide juhtimisel. „Loomingu Raamatukogust“ selgub, et samal põhjusel oli nende suhtes skeptiline ka tšehh Havel. Aga ta aktiviseerus vabadusvõitlejana Nõukogude vägede sissetulekul, selle asemel, et Eesti juunikommunistide moodi tugevama poolele minna.

0 vastukaja: