reede, september 03, 2021

Tšehhoslovakkia piltidel

Otsing 'Tšehhoslovakkia' aadressil https://www.muis.ee/ 560 otsinguvastega.

Vaatasin muuseumide infosüsteemis läbi pildid nimetavas käändes otsinguga 'Tšehhoslovakkia'. 560 otsinguvastest jätsin läbi lugemata pildita vasted ja vaatamata mõned pildid juhul, kui palju sarnaseid tuli järjest. Aga vaatamist alustasin umbes aprillis ja lõpetasin septembris, päevas vaatasin tavaliselt kolm pilti, mõni päev jäi vahele ja viimasel päeval vaatasin lõpuspurdina natuke rohkem. Iga vaadatud pildi kohta sõnastasin mõttes viis lauset, aga üles neid ei kirjutanud. Kirjutan meelde jäänust natuke mälu järgi praegu.

Muuseumis leiduva põhjal on maade vahel olnud eriti palju spordisidemeid. Teadsin, et spordivõistlustel jagatakse medaleid, aga on jagatud ka igasuguseid muid metallmärke, mille võib saada osalemise, pealtvaatamise või kohtunikuks olemise eest, ilmselt ka lihtsalt huvi tundmise korral. Mulle on antud sarnane vana Tartu maleklubi märk, uuemaid märke pole jagatud. Natuke uuem on Elva raekoja märk, mille sain Elvas toimunud malevõistlusel osalemise eest. Vanasti oli kodus hulk igasuguseid metallmärke, aga suurem osa ei tohiks olla alles.

Muuseumides on ka muid spordivõistluste fotosid. Nagu teadsin varemgi, seostatakse Tšehhoslovakkiat jäähokiga, nüüd sain teada, et riiki toodi välja ka eestikeelses jõutõstmise ajakirjas, mis peaks tähendama sama, mida lihtsalt tõstmine, ma vähemalt oletan. /TÄIENDUS:  Jõutõstmine on siiski vaid üks tõstmise haru. Esimesed Eesti meistrivõistlused tõstmises toimusid vikipeedia järgi aastal 1921, aga jõutõstmises 1979./ Pildistatud oli võrkpallivõistlust ja Tšehhoslovakkia lippe on Mexico olümpiamängude märkidel.

Peale spordisidemete on ka kultuurisidemeid. Keegi oli tegelenud Tšehhoslovakkias "Kalevipoja" tõlkimisega ja ise Eestisse eestikeelse kirja saatnud. Näha oli ka tšehhi keelest eesti keelde tõlkinud Leo Metsarit, kes välismaalastega kohtus.

Nõukogude ajal on üks Tšehhoslovakkias kõrge riigitegelane Eestis käinud, ta on jäänud fotodele koos noore naisega. Nõukogude Liidu kohta mäletan, et Gorbatšov käis küll koos naisega ringi, aga siis öeldi, et ta on esimene NLKP juht, kes seda teeb. See Tšehhoslovakkia tegelane oli naisega ringi liikunud varem.

Üks Tšehhoslovakkia naine oli piltidele jäänud seoses sellega, et ta valiti Eesti ajal Eestis suvekuningannaks. Tegemist oli Tšehhoslovakkia diplomaadi tütrega.

Peale inimeste on piltidel ka esemeid. Olen kohanud väiteid, et kui Tšehhoslovakkiat poleks rahvusvahelisel konverentsil tükeldatud, oleks ta hästi sõdinud, sest tal oli hea relvastus. Piltidelt on näha, et tolleaegseid Tšehhoslovakkia tulirelvi hoitakse ka Eesti muuseumides. Tšehhoslovakkiast on Eestisse toodud ka mootorsõidukeid ja maju. Oli tuletõrje teemalisi tikutoosietikette ja pilte tuletõrjujate külaskäigust Eestisse.

0 vastukaja: