pühapäev, märts 17, 2024

Kontinentaalblokaad

Пак Чжи-бэ. Континентальная блокада и российский экспорт. // Вопросы Истории. 2. 2020. Lk. 96–108.

Venemaa ja Napoleoni Prantsusmaa vahel sõlmitud Tilsiti rahuga kohustus Venemaa ühinema Inglismaa vastase kontinentaalblokaadiga. Artikli autor ütleb neli aastat tagasi avaldatud kirjutises, et varem on seda teemat uuritud jutustavate allikate põhjal, aga tema teeb statistilsi uuringuid. Samal ajal on mul pooleli vanaisa artiklikogu, kelle artiklid põhinesid statistikal juba aastakümneid varem.

Vene ajakirja artiklis kirjutatakse, et blokaadist ei peetud täielikult kinni, eriti hilisematel aastatel. Kauplemine Inglismaaga küll vähenes, aga see ei katkenud, salakaupa veeti kolmandate riikide laevadega. See meenutab praeguse Vene-Ukraina sõja aegset olukorda, ainult et nüüd on sanktsioonid kehtestatud Venemaa enda vastu ja need polegi kehtestatud täielike, vaid osaliste sanktsioonidena. Artikkel Napoleoni aja kohta ütleb, et kaubavahetus ei taastunud endises mahus ka blokaadi kaotamise järel. Ilmselt olid osad kaupmehed leidnud endale vahepeal muud turud või pankrotistunud.

Tuuakse ära tabelid, et ühtede ja samade Venemaa väljaveokaupade hinnad kontinentaalblokaadi tõttu Venemaal langesid ja Inglismaal tõusid. Arvatavasti sai keegi kontinentaalblokaadist ka majanduslikku kasu, mõni Inglise kaupmees võis konkurendi puudusel ka enda kaupa kallimalt müia ja mõni vaene venelane sai ilmselt oma väljaminekuid vähendada.

Artikli kokkuvõttes öeldakse, et blokaadi mõju Venemaa majandusele oli ränk. Mõtlesin, et artiklis ei ole kõiki küsimusi uuritud ja artiklis uurituid ilmselt ületähtsustatakse. Kui Venemaa tegi Prantsusmaaga rahu, siis ilmselt avanes Inglise turu asendusena Prantsusmaa ja tema liitlaste turg. Tol ajal võis Prantsusmaaga kauplemise teha kergemaks, et Venemaal osati prantsuse keelt paremini kui inglise keelt. Aga sõdadeperiood ei olnud ainult kontinentaalblokaad, vaid majandusele avaldas negatiivset mõju ilmselt ka paljude inimeste sõjas surma saamine. Rohkem võidi toota laskemoona, aga vaenlase sõdurid saadud kuulide eest ei maksa.

0 vastukaja: