pühapäev, märts 03, 2024

Ungari tsistertslased

Heinrich Grüger. Die Union der Zisterzien Klöster Heinrichau (Schlesien) und Zirc (Ungarn) (1699–1814) (2 Abbildungen, 1 Plan, 1 Karte, Summary). // Zeitschrift für Ostforschung. Länder und Völker im östlichen Mitteleuropa. 26. Jahrgang 1977. Lk. 20–75.

Artikkel räägib pealkirja järgi Sileesia ning Ungari tsistertslaste kloostrite liidust aastatel 1699–1814, aga rohkem on juttu Ungarist ja pealkirjas toodud aastatest pikemal perioodil.

Ungaris tekkisid tsistertslaste kloostrid juba keskajal. Seda seletatakse sellega, et keskajal olnud Ungaril Prantsuse orientatsioon. Teatavasti 20. sajandi maailmasõdades olid Ungari ja Prantsusmaa erinevatel pooltel. Tsistertslaste kloostreid oli keskajal ka Eestis, näiteks Jüriöö ülestõusu ajal vallutatud Padise. Internetist lugesin, et tsistertslaste ordu korra juurde kuulus algul munkadel ise põllutööga tegelemine, kuid hiljem nad loobunud sellest. Hiljuti listi kirja saates vaatasin, kuidas on saksa keeles sidrun, seda sõna kohtasin ka ajakirjaartiklis, millalgi kasvatasid Ungari tsistertslased muuhulgas sidruneid.

Kui Ungari langes Türgi võimu alla, siis suurem osa kloostreid suleti. Romaanist „Egeri tähed“ mäletan kohta, kus ühte ungarlast islami usku pöörati. Nüüd loetud artiklis mainitakse selle asemel, kuidas Ungaris vahetati ristiusu haru. Türklased kiusanud katoliiklasi rohkem kui protestante, seetõttu hakanud paljud Ungari katoliiklased kalvinistideks. Pärast Türgi võimu lõppu toimus katoliiklusesse tagasipöördumine, aga mitte täielik. Kalviniste on Ungaris praegugi.

Ungari linn, millest artiklis kloostri asukohana juttu on, kannab nime Zirc. Pärast türklaste väljatõrjumist hakati kloostreid taastama. Zirc oli algul Lilienfeldi tütarklooster, 1699–1814 Sileesias asuva Heinrichau tütarklooster, edasi iseseisev klooster oma abtiga. Aastal 1977 ilmunud artiklis öeldakse, et kommunismiajal pandi Zirci klooster kinni, aga ingliskeelse vikipeedia järgi see pärast kommunismi lõppu taastati.

Sileesia kloostriga liidu ajal kuulus Sileesia algul Austriale, hiljem vallutas selle ala Preisimaa. Sakslastest mungad õppinud selgeks ungari keele ja ungarlastest mungad saksa keele. Mõtlesin, kas nad omavahel ladina keeles ei saanud rääkida. Kahe kloostri lahkuminekule aidanud siiski kaasa rahvuslikul pinnal vastuolud. Mulle meenus, et samal perioodil toimus ka emamaaga sama keelt kõnelevate Ameerika kolooniate iseseisvumine.

Kirjutati sellest, kui täpselt oli kloostrielu kord kellaajaliselt kindlaks määratud. Vaatasin kiirkorras kahte artiklit Zirci kohta ka raamatukogus leiduvast ungarikeelsest paberentsüklopeediast. Artikkel Zirci linna kohta oli illustreeritud ühe fotoga, fotol oli kirik.

Saksakeelses ajakirjas oli kaardil näidatud, et Zirc asub põhja-lõuna suunal Balatoni ja Doonau vahel, ida-lääne suunal Budapesti ja Viini vahel. Kloostrile kuulus ka hulk eemal asuvaid mõisaid. Saksa keeles on ’mõis’ ja ’talu’ ühte moodi, aga lugesin samal ajal eestikeelsest vanaisa raamatust, et olid olemas kloostrimõisad.

0 vastukaja: