laupäev, märts 23, 2024

Stiili määramine

Minu küsimus tänaste unenägude kohta: "Kui jagada kunstistiilid kaheks põhistiiliks, kas need tekstid on siis realism või romantism: /.../"

Minu vastus: "Üldiselt tahaks pidada unenäokirjeldusi pigem romantismiks kui realismiks, sest juhtuvad asjad, mida ärkvel olles ei juhtu. Samas on nendes unenägudes nii palju väikseid äpardusi, et tekib küsimus, kus on romantiline kangelane. Poe romantismiks peetavates novellides juhtuvad ka halvad asjad, aga seal on need äärmuslikumad ehk romantiliselt liialdatumad. Nendes unenäokirjeldustes on võibolla romantiline salapära see, et mõlemas unenäos on olulised jäljed tundmatust, keda ennast näha ei ole. Võibolla unenägude üles kirjutaja on romantiline kangelane, et tal on keskmisest inimesest suurem võime unenägusid kirja panna ja kirjeldada. Aga realistlik romaan või romaanisari võib ka mahukas olla."

Tehisintellekti vastus: "Need tekstid võiksid kuuluda pigem realismi kunstistiili alla. Realismile iseloomulik on igapäevaelu ja reaalse maailma kujutamine objektiivselt ja detailselt, tihti kaasaegsetele sotsiaalsetele ja poliitilistele probleemidele tähelepanu pöörates. Tekstides kirjeldatakse konkreetseid olukordi ja dialooge ning püütakse luua usutav ja eluline pilt tegevusest ja karakteritest. Romantismile omased on hoopis teised omadused, näiteks tugev emotsionaalsus, fantaasia ja looduse ülistus."

Minu kommentaar: "Ma ei ütleks, et neis tekstides fantaasia puudub, minu meelest unenägude nägemine on fantaseerimine. Olen kuulnud ka väljendeid sürrealism ja maagiline realism, aga sürrealismi seostatakse rohkem romantismi kui realismiga. Emotsioonide puudumine on ka kahtlane väide, minu meelest unenägude teemadeks on pigem asjad, mis inimeses suuremaid emotsioone tekitavad, võrreldes teemadega, mis unenägudesse ei jõua."

0 vastukaja: