teisipäev, detsember 11, 2007

Sõrmedel arvutamine

Vastasin Kalmele inglise keelt. Teksti tõlkida oskasin, aga lõpetuseks küsis ta sõnu ühekaupa ja neid ei olnud ma õppinud. Aga mul oli inglise keel juba nii selge, et oskasin iga küsitud sõna kohta mingi sünonüümi öelda. Istusime kodus ümber laua. Olid jõulud. Eelmiste jõulude ajal oli meil palju külalisi käinud, aga seekord ei olnud neid oodata, sest isa ei tundnud ennast nii hästi. Külas oli siiski üks poiss, kes rääkis kiiresti. Ta oli kaotanud ühe käe sõrmed, aga hakkas sõrmedel arvutama. Isa arvas, et tal on niimoodi raske arvutada, aga poiss ütles, et ta saab seda ühe käega ka teha. Küsiti, kui palju on 16 korda 16. Klaus vastas kohe, et 168. Ütlesin, et Klaus on ju ülikoolis kiirarvutamist õppinud. Lisasin, et aga mis siis, kui ma kontrollin ühel korral Klausi arvutuse üle ja selgub, et selles on viga.

Ühe õpetaja kohta räägiti, et kõige rohkem hoolitses ta oma esimese lapse eest, kuni see suri. Pärast seda ütles see õpetaja, et ta tunneb, nagu oleks ta nüüd ise ka surnud. Kellegi teise eest ta enam niimoodi ei hoolitsenud. Võis tekkida kahtlus, et laps surebki sellest, kui tema eest väga kõvasti hoolitsetakse.

Hennu süüdistati viljapõllu süütamises. Ütlesin, et selline süüdistus on nagu nõiaprotsess. Olin kindel, et Henn põldu süüdanud ei ole. Teda kahtlustati sellepärast, et oli nähtud, et ta veeretab jalaga kõrvitsat. Aga mina sain aru, et kõrvitsat veeretas ta ainult sellepärast, et mängis, et see on pall.

Tahtsin sõita bussiga Paidesse või Tallinnasse. Ma ei läinud bussile kodu juurest, vaid ootasin seda Raekoja platsil, et sõit lühem oleks. Tartu piires sõidab buss juba küllaltki pika maa.

Olime ühes majas laagris. Mind häiris natuke, et inimesed ei käinud majast väljas enam ukse kaudu, vaid väljusid ja sisenesid väiksest luugist. Siis nägin, et uks on lukus. Seega ei jäänudki muud üle, kui luugist käia.

Mängisin maleturniiril. Ma ei olnud teinud veel ühtegi käiku, kui Peep oli juba ühel teisel laual kaotanud. Aga selgus, et ta oli mänginud vale vastasega. Varem oli õpetaja Kalme öelnud, et kui Peep hästi inglise keelt ei oska, ei tähenda see veel, et ta hästi malet ei mängi, sest males on vaja konkreetsemat mõtlemist. Nüüd vaatas Kalme Peebu partiiprotokolli ja ütles, et Peep on teinud lapse käike.

Kuna Aasias käis sõda, haaras ka üks Aserbaidžaani väikerahvas relvad, et võidelda iseseisvuse eest. Selle rahva liikmed olid arvamusel, et kui sõda juba käib, on nendele meeldiv pool ülekaalus. Nad ei teadnud, et tegelikult on asi vastupidi. Klaus ütles, et asi läheb päris hulluks, kui relvad haarab ka Armeenia. Ütlesin, et ma ei saa aru, milleks seda kõike vaja on. Praegu oli maailmas väga rahutu aeg.

0 vastukaja: