teisipäev, veebruar 22, 2011

Ettevalmistus ettevalmistuse vastu

Tegin blogisse muudatusi. Selle tagajärjel tekkis ühe sissekande juurde kolm loendurit. Tahtsin kaks neist ära kustutada. Muutunud oli veel see, et kommentaarid ei lisandunud enam sissekannete alla, vaid algusesse. Ühe sissekande juures oli üks kommentaar ja teisel kaks. Kui blogi külastaja luges kommentaari enne kui sissekannet, sõltus tema hinnang sissekandele juba kommentaarist.

*
Läksin Tartu malemeistrivõistluste esimesele voorule. Tuli kuidagi ära arvata, kellega ma mängima pean. Selgus, et vastaseks on Sven. Hakkasin otsima, kuhu käigud üles märkida. Mul oli portfellis palju vihikuid, aga need olid kõik peaaegu täis, nii et raske oli leida, kust protokolli jaoks lehte tõmmata. Sven oli minu kella juba käima pannud. See andis talle eelise mängu võitmiseks. Mõtlesin, et aja kokkuhoidmiseks teen esimese käigu ära, siis otsin paberit edasi ja märgin käigu üles tagantjärele. Panin nupu e4. Siis nägin, et kuigi Svenil olid mustad, oli ta käinud enne mind. Ja kui minul oli välja toodud ainult üks nupp, siis Svenil kolm. Kogemata olin pannud e4 etturi asemel ratsu. Ütlesin, et Sven ei tohtinud esimesena käia ja et ma ei tahtnud ise käia üldse selle nupuga. Panin ta g1 tagasi. Kartsin, et kui ma palju õiendan, annab kohtunik mulle kaotuse. Ütlesin, mida ma sellisest mängust arvan.

*
Mängisin Tartu meistrivõistlustel Sveniga. Valisin Sitsiilia kaitse vastu variandi Ob5. Sven tõi oma lipu kuningatiivale ja võitis. Võidu sai ta tänu sellele, et oli minust rohkem valmistunud ja teadis paremini teooriat. Järgmises mängus pidid mul olema tema vastu mustad. Mõtlesin, et selleks, et vastane ei saaks jälle ettevalmistuse abil võita, mängin sellist avangut, mida ma pole varem kasutanud. Mängin nagu Raidväli d4 ja f4. Rei oli mulle ükskord selle kohta teooriat andnud. Sellega võis küll tekkida oht, et ma ei oska võiduplaani niihästi realiseerida nagu Raidväli. Mõtlesin, et ma olen seni mängudes püüdnud leida lihtsalt parimat käiku, aga selle asemel pean ma kõigepealt otsustama, kas tuleb rünnata või kaitsta, nagu ühes raamatus soovitati. Sellega oli küll see oht, et kui otsustan rünnata, ei vaata ma kaitsekäike ja nii võib kaitsevajadus märkamata jääda. Ma ei teadnud, mis saab siis, kui Sven käib f4 peale e5 ja ajab seisu teravaks. Võis oodata, et seda ta teebki.

0 vastukaja: