esmaspäev, veebruar 28, 2011

Vesipüksi sarnane sadu

Väike poiss vaatas taskuarvuti ekraanilt numbreid. Kui ta nägi nulli, siis ta küsis, kas nulliga saab ka arvutada. Vastasin, et saab küll, null on ka arv. Kui sisestatud arvu ära kustutasin, jäi null ikka ette. Ei teadnud, kust poiss nii leidliku küsimuse peale tuli, sest ta alles õppis rääkimist. Õpetasin talle arvude nimesid, sisestades selleks taskuarvutisse erinevaid numbreid ja öeldes nende nimesid kuuldavalt. Aga numbrite nägemine ei selgitanud veel nende tähendust. Seetõttu hakkasin tõstma püsti erinevat arvu sõrmesid, öeldes arvude nimesid. Aga sellest ei tulnud eriti midagi välja, sest mu sõrmed ei paindunud hästi.

*
Öösel algas kohutav sadu. Selline pidi kõik vilja maha peksma. Kui sadu läbi sai, oli aknast näha, et inimesed olid piiskade all ellu jäänud, aga kassid, kes olid õrnemad, tükkideks läinud. Öeldi, et Eestis jäi veel keegi ellu, aga mis sai Soomes, seal on õhk külmem ja vesi enne alla sadamist arvatavasti jäätus. Arvasin, et Soomes ei olnudki sadu, sest vesipüksid langevad tavaliselt väiksele alale. Minu arvates võis sellist sadu nimetada vesipüksiks. Need poisid, kes olid öösel sadu jälginud, helistasid hommikul arstile, et neil on hirmust halvad tagajärjed. Arst ravis kõigepealt ühe joodiku terveks ja siis käskis poistel lahutada ühe arvu teisest. Kui poisid olid seda teinud, said nad terveks. Joodik oli terveks ravitud vastupidise, aga sisuliselt sama võttega. See näitas, et need poisid olid ka tegelikult purjus olnud ja see sadu oli ainult purjus inimese ettekujutus.

*
Seisin väikse puude varjus asuva maja uksel. Ootasin, et uksest tuleks välja Kati P. Pidime koos ühele inimesele lilli viima minema. Kui Kati oleks uksest välja tulnud, siis oleksin talt küsinud, kas ta teab, et selle maja teises korteris elas varem Linnuonu. Kati oleks küsinud, kes on Linnuonu. Oleksin vastanud, et see oli üks mees, kellel ei olnud lapsi ja kes toitis seetõttu linde. Pidin kaua ootama ja väljas oli jahe. Lõpuks Kati tuli. Mul tekkis küsimus, kas lilli ei peaks kinkima talle endale, sest sünnipäev oli temal. Võibolla tuli teha nii, et viime kõigepealt esimesele inimesele lilled ära ja siis ostan Katile uued. Esimesele inimesele viisime punaseid roose, aga ma ei teadnud, kas Kati jaoks tuleks osta punased või kollased.

*
Läksime inglise keele tundi. Seni olid neis istunud poisid uksepoolses ja tüdrukud aknapoolses reas, aga täna istusid kaks tüdrukut uksepoolse rea esimesse pinki. Ühes reas oli kaks pinki. Mina ja Erik olime varem istunud keskmises reas, aga täna istusime samuti uksepoolsesse ritta. Kui tund käis, tõstis Peep äkki käe ja küsis, kuidas kirjutatakse R-tähte. Varem oli ta seda teadnud, aga oli ära unustanud. Kui õpetaja vastanud oli, siis avastasin, et lehel, mis nii Peebul kui ka meie laual ees oli, oli joonistatud R tavalisest erinevana. Näitasin Erikule, et see oligi Peebu küsimuse põhjus. Erik ütles, et seda muidugi. Õpetaja lasi lugeda õpikust lauseid. Kui Andres lauset luges, tahtis õpetaja kohe tema hääldust parandama hakata, aga ootas siiski, kuni Andres lõpetab. Kartsin, et niiviisi võidakse minu hääldust ka parandada. Aga seejärel mõtlesin, et Andres läks pärast üheksandat klassi vahepeal meie koolist ära, ta pole mitu aastat inglise keelt harjutanud, aga mina olen kogu aeg koolis käinud, minu hääldus peaks parem olema. Kaks õpilast istusid laua peale. Mõne aasta eest oli seda rangelt keelatud, aga nüüd oli keelamine lõppenud. Mõtlesin, et kui ma tahan nende klassikaaslastega midagi samaväärset teha, siis võtan vastama kutsumisel aluspükste väele.

*
Mulle tuli isa nimega Facebooki kutse. Isa nimi oli võltsing. Selle oli saatnud Tulva. Varem pidasin teda targemaks. Tulva ei olnud ainus, kes isa nimega kasutajat mängis, lootsin, et ta ei ole selle algataja. Vastasin kutsele, et minu isa ei kasuta internetti. Aga sellega, et ma kutsele vastasin, oli kutse juba vastu võetud, mida ma polnud teha tahtnud. Kontakti võis uuesti ära kustutada, aga ebameeldiv oli see, et osadele inimestele juba läks teade, nagu oleksin ma kutse vastu võtnud. Vaatasin, mida isa nime all kirjutatakse. Selgus, et sinna kopeeritakse lauseid, mida isa on kuskil mujal päriselt öelnud.

0 vastukaja: