reede, märts 14, 2014

Järgmise aasta partiid

Välk lõi majja ja seina sisse tekkis mõra. Võtsin mõra juurest riiulist raamatu. Sellele oli kirjutatud meesautori nimi, aga tundus, et raamat on tegelikult Liisi kirjutatud, sest raamatus oli naise nimi Epp ja majal oli trepp, nagu isa luuletuses, mille Liis ükskord pähe õppis. Raamat oli ilmunud aastal, kui see luuletus oli ainult mõned aastad vana. Ma ei hakanud seda raamatut praegu läbi lugema, sest mul oli teine raamat pooleli.

*
Ma olin harjunud, et olen paljulapselisest perest ja saan seetõttu koolis tasuta süia. Nii olin viimase ajani käinud koolisööklas raha maksmata. Aga võibolla ma enam ei tohtinud, sest lapsed olid täiskasvanuks saanud. Mõtlesin, et lähen küsin kantseleist, kas ma pean söögiraha maksma. Mõnel korral ma olin juba maksnud, aga siis jälle unustanud. Tagantjärele ma neile raha ei paku, vaid ainult tulevaste kordade eest. Kui küsitakse ka tagantjärele, siis ütlen, et sööklas pole ükski kord toidust puudus tulnud. Kuigi praegu tulid ühed poisid sööklasse saia võtma, aga seda enam laudadel ei olnud. Läksin laulmistundi. Kui klassiuksest sisenesin, seisid klassikaaslased püsti ja laulsid hümni. Mõtlesin, kuhu istuda. Mõtlesin istuda eelviimase rea otsale, nii et järgmise inimesega jääb üks tühi tool vahet. Aga rea otsal ei olnud normaalse kujuga tool, see tuli välja vahetada.

*
Karpov paistis saavat "Sirbi" turniiril esikoha. Öeldi, et tuleks võtta kasutusele "Sirbi" karikas. Karpovil oleks olnud see "Sirbi" turniiridel kolmas esikoht. "Sirbi" turniiridele kutsuti erineva tugevusega mängijaid. Kui Karpov poleks esikohta saanud, poleks karikat kasutusele võetud. Aga taheti näidata, et "Sirp" on nii tähtis leht, et selle turniiridel mängib Karpov. Mõtlesin, et järgmine aasta võiks mina ka kutse saada. Võiksin Karpovit pika kombinatsiooniga võita. Karpovi vastu saaks kombinatsiooni alustada alles keskmängus, sest avangud on tal peas. Karpovil võiks jääda kuningas lagedale ja ma võiks panna kahe oda ja lipuga mati, mida Karpov ette ei arvesta. Võiksin võita ka ühte teist suurmeistrit. Ühe Eesti naismaletaja, Fomina või Tsõganovaga võiksin teha viigi. See võiks juhtuda nii, et tuleb käikude kordamine, aga kolmandal korral vastane loobub käikude kordamisest ja teeb nõrgema käigu. Siis kahin kaks vigurit, sundides peale kas järgmise käikude kordamise või pannes mati.

0 vastukaja: