laupäev, november 02, 2019

Louis X

- Otsi võrgust informatsiooni Prantsuse kuningas Louis X kohta ning refereeri ja kommenteeri seda.

- Peast ei oska ma öelda, millal selline kuningas üldse valitseda võis. Briti Entsüklopeedia võrguväljaanne ütleb, et ta elas aastatel 1289–1316 ja valitses Prantsusmaad alates aastast 1314 ning enne seda oli Navarra kuningas. Seega jäi tema eluaeg Eesti vallutamise ja Jüriöö ülestõusu vahelisse aega ning oli Inglismaa ja Prantsusmaa vahelisest Saja-aastasest sõjast varasem. Kuna ma õpin tänavu aastal ungari keelt, siis on huvitav teada saada, et ta abiellus Ungari kuninga tütrega. Kuninga elu oli tänapäeva keskmise elueaga võrreldes lühike ja tema postuumselt sündinud poeg elas veel vähem, ainult viis päeva. Kui Louis X elas 14. sajandil ja Louis XVIII 19. sajandil, siis tuli keskmiselt Louis nimelisi kuningaid temast edasi juurde vähem kui kaks sajandis.

Briti Entsüklopeedias ei ole selle kuninga pilti, aga otsin mujalt. Ingliskeelses ja prantsuskeelses vikipeedias on valitud erinev avapilt, aga erinevatel piltidel kannab ta ühtviisi krooni. Riided ei ole kõigil piltidel täpselt ühesugused. Ingliskeelne vikipeedia mainib kuninga ja aadli vahel esinenud pingeid ja kuninga kahte abielu, Ungarist oli teine naine, esimene oli Burgundiast. Esimene naine suri vanglas.

Vaataks ka eestikeelset vikipeediat. Sellest sõnalist informatsiooni juurde ei saa, aga leiab kuninga pildi, mida eelnevalt vaadatud keeltes lehekülgedel ei olnud. Riided on jälle teist moodi.

0 vastukaja: