laupäev, veebruar 26, 2022

Weimari vabariik

Vaatasin aadressilt https://www.youtube.com/watch?v=L7qfnqCwS-4 filmi Weimari vabariigi kohta. See oli aastatest 1918-1923, seega vaid Weimari vabariigi esimesest perioodist. Näidati veel Esimese maailmasõja rindel vedelevaid laipu. Kahtlane, kas pidi kohe filmi algul Hitlerit näitama, kui ta polnud sel ajal veel populaarne.

Olen Sorokini raamatu põhjal arvanud, et kui Sorokini järgi jõuab iga revolutsioon diktatuurifaasi, siis oli Saksamaal selleks alles Hitleri diktatuur. Filmis kasutati aga ajaliselt kitsendavat nimetust Novembrirevolutsioon ja ei öeldud, et kogu periood oleks revolutsioon. Kuigi november saaks siiski tähistada ka vaid revolutsiooni puhkemise hetke.

Saksamaal oli kõige populaarsem poliitiline partei sotsiaaldemokraatlik. Vasakpoolsed ei olnud aga ühtsed, osad tahtsid samasugust riigikorda, nagu Venemaal oli kehtestanud Lenin. Toimusid mässud ja putšid nii vasakult kui ka paremalt, valati verd.

Näidati vagunit, kus kirjutati alla Esimese maailmasõja vaherahuleping. Järgnes Versailles' rahukonverents, kus Saksamaale suruti peale rasked tingimused. Sakslased olevat küll tunnistanud sõjalist kaotust, kuid polevat leppinud Versailles' diktaadiga. Räägiti ka nendest, kes ei uskunud ka sõjalist kaotust, vaid seletasid sõja lõppemist pistodahoobiga selga, vastavas kohas näidati karikatuuri juudi tunnustega inimesest.

Teaduse ja kultuuri alalt räägiti sellest, kuidas Einstein tuli välja relatiivsusteooriaga, kuidas Saksamaal alustas tööd raadio ja kuidas levis tantsimine. Konservatiivid näinud ohjeldamatus väheste riietega tantsimises Õhtumaa allakäiku.

Räägiti sellest, kuidas Saksamaa ei jaksanud maksta reparatsioone ning Prantsuse ja Belgia väed sisenesid riigi lääneossa, et neid jõuga võtta. Näidati järgnenud hüperinflatsiooni aegseid tohutu nullide arvuga hinnasilte.

0 vastukaja: