neljapäev, veebruar 17, 2022

Kääp

Ajalehe surmakuulutuste põhjal tundub, et üks tuttav maletaja on hiljuti surnud, vähemalt selle nimega inimene. Nimi on Heino Kääp. Kirjutan tema kohta mõned mälestused.

Kui olin magistrant, käisin ruumid kaotanud Tartu maleklubi asemel pühapäeviti mängimas spordikooli maleklassis, kus pühapäeviti anti mängimisvõimalus kooliõpilaste asemel vanematele inimestele. Seal käis siis mängimas ka Kääp, kuigi ma ei teadnud veel, mis ta nimi on. Seal ei mängitud turniire, vaid matše. Kääp mängis iga kord Bertinguga, vähemalt kui mõlemad olid kohal. Suurem osa mängijaid mängis mõtlemisajaga 5 minutit, aga kui ma õigesti mäletan, siis Kääp ja Berting eelistasid ajakontrolli 10 minutit. Piip rääkis seal naljajuttu ja ühel korral ütles Kääbi mängu kommentaaariks suurmeistri nimega lause: "Mikenas oli väga tugev mängija", mistõttu ma esimesel hetkel arvasin, et Kääbi perekonnanimi ongi Mikenas. Ruumi uksel oli tol ajal silt "Akadeemiline Maleselts", mille kohta Kääp ütles: "Ma olen küsinud: "Kas ma olen siin ainus akadeemik?"" Ühel korral rääkis Kääp lapsepõlvemälestusi: "Kui ma olin väike poiss, siis ma küsisin isalt: "Kui pikk see tokk peab olema, mis taevasse ulatuks?""

Hiljem mängisin Kääbiga Kaunase puiestee päevakeskuses kiirturniire. Minu vastu valis ta mustadega Skandinaavia kaitse, kui minul mustad olid, mängisime Caro-Kanni kaitset. Aegamööda hakkasid tema tulemused Skandinaavia kaitsega paranema, mistõttu lõpuks valisin mingi muu avakäigu, mõeldes, et noorem inimene õpib kiiremini ümber. Ühel korral, kui mäng ei lõppenud nii nagu ma lootsin, kommenteerisin seda mingite praeguseks ununenud sõnadega, millele Kääp vastas: "Kui sulle on tulemus tähtis, siis ma võtan selle mängu endale." Seda ettepanekut ma siiski vastu ei võtnud. Päevakeskuses sai sõita esimeselt korruselt teisele ja tagasi liftiga, aga Kääp ütles selle kohta: "Mina liftiga ei sõida, sest ma olen ise liftimehhaanik." Vanemaid maletajaid nimetati veteranideks, mille kohta Kääp ütles ühel korral: "Veteranil on ülempiir ka, saja-aastane ei ole enam veteran."

0 vastukaja: