pühapäev, veebruar 20, 2022

Hruštšov Ameerikas

Kuulasin üle tüki aja "Müstilise Venemaa" saadet, mitte küll kõige viimast. Räägiti Hruštšov suhetest Ameerikaga. Saate alguses arvasin, et räägitakse juba Hruštšovi Ameerikas käimisest, aga saate keskel millegipärast öeldi, et nüüd alles jõutakse Hruštšovi Ameerika visiidini.

Hruštšovi valitsemisajal oli sarnasust Gorbatšovi omaga, kuigi Gorbatšovi reformid läksid kaugemale. Gorbatšov hakkas jäljendama Lääne poliitilist ja majanduslikku süsteemi, saates kirjeldati Hruštšovi, nagu tema oleks keskendunud konkreetsete kaupade ülevõtmisele. Teadsin, et Hruštšov vaimustus maisist ja propageeris selle kasvatamist, aga saate järgi vaimustus ta ka hamburgeritest. Saates kasutati sõna hamburger, kuigi kui ma viimati mäkkdoonaldsis seda sõna kasutasin, oli töötaja imestunud, tal olid hinnasiltidel teistsugused ja konkreetsemad sõnad. Hruštšovi ajal jõutud lõpuks vaid kotlettide ülevõtmiseni, arvates, et need võib ise kahe leivaviilu vahele panna. Ma eelistan praegusel ajal süia ostetud kotleti asemel kodus valmistatut ja mitte leivaviilude vahel, vaid koos kartuliga. Vahel vist panen siiski ka üksiku leivaviilu peale, kuigi mitte kahe vahele, nii läheks suutäis liiga suureks.

Võrreldi Hruštšovi külaskäike Ameerikasse ja Hiinasse, et Ameerika jättis talle parema mulje, sest seal võttis teda rahvahulk vastu, aga Hiinas mitte. Võiks mõelda, et just Hiinas on inimesi tihedamalt. Kui üks riik on pidanud teisega sõda, siis on see riike mõnes mõttes ka lähendanud, sest on nähtud teist maad või vähemalt selle sõdureid. Aga sõdimise asemel saab maid lähendada ka turismi edendamisega. Et Hiina nägemine oli Hruštšovile pettumus, see ei ole ainus sarnane juhtum, ühe eestlase mälestustes näiteks oli juttu, kuidas ta Grenzsteinis pettus, kui käis tema kodus külas. Ühes raamatus öeldi, et inimese lähedust mõõdetakse füüsilise kaugusega, aga mul on kalduvus suhtuda kaugetesse kirjasõpradesse paremini kui liiga lähedal viibijatesse. Nii on ka parem kuulata raadiosaadet kui loengupidajaga samas ruumis istuda.

0 vastukaja: