pühapäev, veebruar 27, 2022

Kantsler Kohl

Vaatasin aadressilt https://www.youtube.com/watch?v=0grE8wg-I-Q filmi Saksamaa kantsleri Helmut Kohli kohta. Kohli kaheks suureks eesmärgiks nimetati Saksamaa taasühendamist ja Euroopa ühendamist koos eurole üleminekuga. Neist esimeses küsimuses olin Kohliga samal poolel, teises küsimuses olid minu eesmärgid vastupidised. Praegu võidakse arvata, et Venemaa sõdib Ukrainas, mitte Eestis sellepärast, et Eesti kuulub Euroopa Liitu ja NATO-sse, Ukraina mitte. See võib nii olla, aga võib ka olla, et sõjani viis Ukraina soov neisse organisatsioonidesse astuda ja Venemaa ärritus, et paljud riigid on seda juba teinud. Ja pole veel kindel, et meie sõjast pääseme.

Kohli juurde tagasi tulles, räägiti ka tema perekonnast. Varem olen lugenud, et meestele on naiste välimus tähtsam kui naistele meeste välimus, naised hindavat rohkem muid inimese tunnuseid. Filmis siiski Kohli naine tõi välja, et esimese asjana avaldas Kohl talle muljet suurte keha mõõtmetega. Nagu olen ka varem lugenud, haigestus Kohli naine hiljem valgusallergiasse ja sooritas seetõttu enesetapu. Kohl abiellus uuesti ja nüüd polnud tema esimesest abielust sündinud poegadel enam tema perekonnas kohta. See meenutab muinasjutte kurjast võõrasemast. Aga kui Kohl oli kogu rahva tähelepanu keskpunktis, siis võibolla ta tahtis vanemas eas ka ilma uue naiseta tähelepanust natukenegi puhata.

Filmi lõpu poole hakkasid juba nähtud lõigud korduma. Esimesel kordumisel mõtlesin, et võibolla ma olen ise filmi tagasi kerinud. Aga minutite järgi liikus see edasi. Kordusi oli nii palju, et see pidi siiski olema teadlik võte. Ühest lõigust lugesin kokku, et see kordus neli korda, osad kordusid vist kaks korda. Kordamine pidavat olema tarkuse ema, aga psühholoogia raamatust olen lugenud, et mälu järgi meenutamine on tõhusam kui uuesti lugemine. Mõne laulu teeb küll refrään paremaks, aga selles filmis oli kordamine natuke tüütu. Päev ei ole lõputult pikk, et lõputult sama asja korrata. Film on juba mitu aastat üleval rippunud, aga mina olin alles 200. vaataja, võibolla need kordamised on võimalikku vaatajate arvu vähendanud. Kui vaatamine jääb pooleli, siis see vist statistikasse sisse ei lähe, nii et alustanute arv võis olla palju suurem. Leidsin filmi saksakeelse otsinguga, aga film oli ingliskeelne.

0 vastukaja: