esmaspäev, september 18, 2006

Unenäod eile ja täna

Eile võis tulla unenägude üleskirjutus sellepärast 75 rida, et üleeile sain ühe suurema töö valmis ja alustasin enne magamaminekut uut ja vähemalt esimesel hetkel huvitavamat. 20. aprillist võis eilsetes unenägudes olla sellepärast juttu, et nagu tagantjärele selgus, olin ühe suurema töö saanud valmis 20. aprillil. Üleeile magama minnes ma seda ei teadnud. Tähelepanuväärne on, et eile ei kustutanud unenägusid ka üleeilne pidu, nagu on juhtunud varasemate pidude korral.

Täna oli teistest hirmsam esimene unenägu. Seal teatas keegi mees, et tuleb tappa need, kes tahavad teisi tappa. Sel ettekäändel kavatses ta varsti mind tapma hakata. Mina tegelikult kedagi tappa ei tahtnud, aga mul polnud võimalust seda tõestada. Seetõttu pidin põgenema, aga ei olnud eriti kuskile põgeneda. Selle unenäo järel tundsin hirmu veel ärgateski.

Teises unenäos kasvas Võrtsjärve peal rohi, aga see oli põuast ära kõrbenud. Sellest hoolimata räägiti, et Eestis muutub liikide kooslus järjest arvukamaks. Selle põhjal võis loota, et edaspidi on loodus ka selliste õnnetuste suhtes nagu põud vastupidavam.

Edasi nägin unes sõda. Eestlastel läks lahingus palju paremini kui vallutajatel. Mida selleks tehti, selle jätan ehk sõjasaladuseks.

Ühes unenäos vaatasin J. Polgari partiid, kus tema vastane alistus 8. või 9. käigul. Selgus, et tegemist on silindermalega. See on selline male, kus mõtteliselt on kõrvuti ka a ja h liin. Polgar võitiski ainult silindermales võimaliku käiguga, kui ettur lõi ennast lipuks.

Ühes unenäos räägiti vasakpoolsest ettevõtmisest, millele kuulus praegu kaks ajalehte - "Sirp" ja "Edasi" - kuid mis tahtis neid juurde saada. Mina ostsin neilt sokke. Minu tavaline sokinumber oli neilt saaduna liiga väike, pidin need suurema numbri vastu vahetama. Tegemist oli bussiga. Bussi töötajad ütlesid, et neil praegu ei ole palju kaupa peal, aga nad lõpp-peatuses võtavad seda juurde. Vaatasime televiisorit, kus näidati reklaame. Üks laps ütles iga reklaamis näidatava kassi peale: "Kiisu!", samuti nimetas teisi reklaaamides näidatavaid loomi. Peale reklaamide muu televiisoris näidatav last ei huvitanud.

Rahvas oli kogunenud ühte majja. Islamiusuline lasi kristlastel vanduda, et nad peavad oma maad tähtsaks. Mina ei vandunud. Mul oli seda kerge teha, sest olin kõrvaltoas, kus mind ei saanud jälgida. Kuid siis hakati kooris vandumise järel laskma kohalolijatel ühekaupa nimeliselt vanduda. Kõik seda tegema ei pidanud, kuid ei olnud kindel, et ei nimetata ka minu nime. Mõtlesin, et kui mind nimetatakse, siis näitan Piiblist kohta, kus on soovitatud mitte vanduda, vaid piirduda ei või jaaga.

Veel nägin unes, et Savisaar kiitis Rahvarinde Tartu piirkonda, et see on alati väga tubli olnud. Parajasti oli Moskva esinenud Eesti suhtes surveavaldusega, mistõttu Rahvarinne uuesti elustus. Tartu piirkond kutsus kokku meeleavalduse, mis seisnes kooliõuel grupipildi tegemises. Taheti ühes teises küsimuses õpilasomavalitsuse abi. Sümboolne oli see, et pall põrkas õpilasomavalitsuse ruumi akna kõrval vastu seina, aga ei läinud aknasse, mis tähendas, et omavalitsus ei sekku. Pildi tegemisel avaldas üks poiss imestust ühe inimese kohta, et kuidas tema ka tuleb, ta peab tööl olema. Ütlesin sellele poisile, et meeleavaldusel on ainult siis mõju, kui ta on massiline, seetõttu ei saa keegi töö pärast tulemata jätta.

0 vastukaja: