neljapäev, aprill 24, 2008

Kas ma käisin halvas koolis?

Lugesin ühest blogist "eliitkoolide" vastast sissekannet. Ise õppisin Tartu 2. keskkoolis ehk praeguses MHG-s, seega just ühes sellistest koolidest. Kas ma peaksin seda kahetsema?

Loetud blogisissekandes toodi välja argument, et kui ühte klassi koondada 30 juhieeldustega õpilast, siis tuleb nende hulgast ainult üks juht, sest teised ei koge edu. Seda ma ei usu. Meie koolis peeti ennast edukaks juba ainuüksi selle läbi, et käidi just selles koolis. Teati, et meie koolist saab ülikooli sisse suurem protsent lõpetajaid kui muudest koolidest. Liikusid jutud, et meie koolist halva õppeedukuse tõttu välja langenud on uues koolis klassi parimad õpilased. Pealegi ei koosne inimese tutvuskond ainult klassikaaslastest, vaid ka perekonnast, sugulastest, naabritest, trennikaaslastest, hiljem ülikoolikaaslastest ja töökaaslastest.

Loetud blogis oli teiseks argumendiks, et paremate õpilaste ühte kooli koondamine vaesestab teisi koole. Kui spordiga tegelevad õpilased erinevate koolide vahel ära jagada, pidavat see andma kõigi koolide õpilastele eeskuju spordiga tegeleda. Tegelikult võib juhtuda, et üks teistest erinev õpilane võtab hoopis enamuselt halba eeskuju. Või kui satub üks õppimist hindav õpilane seda vähem hindavasse seltskonda, võidakse teda koguni kiusama hakata.

Minu võimed ei ole ehk kõige suuremad ja enne viimast klassi ma koolitööd ka väga tähtsaks ei pidanud. Aga mul oli kodus tavalisest rohkem raamatuid, mistõttu ma olin palju lugenud. Arvan, et tehti õigesti, kui mind pandi kooli, kus oli rohkem minuga mingilgi määral sarnaseid inimesi.

0 vastukaja: