teisipäev, detsember 31, 2019

Aasta 2019

Blogi saadab aasta 2019 ära. Tavakohast populaarsemate postituste edetabelit ei pruugi tulla. Tundub, et üks ja sama robot klikib iga päev palju kordi ühtesid ja samu postitusi, see võib hakata edetabelit mõjutama.

Mis juhtus lõppenud aastal maailmas? Maailmalõpp tuli lähemale, sest mitmes riigis olid suured tulekahjud. Kliimasoojenemine ja ülerahvastatus nuhtlevad inimkonda nii tule kui ka veega.

Euroopas oli ehk positiivne, et Inglismaa Euroopa Liidust väljaastumine jõudis lähemale. Kui rahvahääletusel on midagi otsustatud, siis võiks vahel otsust täita, mitte alati kordushääletusi korraldada. Kui Inglismaal piirdutakse ühe rahvahääletusega, siis jätab Inglise demokraatia parema mulje. Enne Eesti Euroopa Liitu astumist kirjutati, et kui Eestil oleks nii palju naftat nagu Norral ja ta oleks Venemaast nii kaugel nagu Norra, siis võiks ta Euroopa Liitu ka astumata jätta. Inglismaa on veel kaugemal kui Norra, aga nüüd Inglismaa väljaastumise pärast on paljud kurvad. Kardetakse, et kui üks riik välja astub, siis võib Euroopa Liit üldse ära laguneda. Võibolla see siiski kohe nii ei lähe, kui nähakse, kui raskeks Inglismaale väljaastumine tehakse, siis võibolla see muudab väljaastumismõtte hoopis ebapopulaarsemaks. Ma ei tea täpset avaliku arvamuse uuringute statistikat.

Ühes ajalehes meenutati, et tänavu olid Eestis Riigikogu valimised. Mõtlesin, et kas sellest on tõesti nii vähe aega möödas, aeg tundub pikem. EKRE valitsusse pääsemisega on kaasnenud nii palju kära, nagu oleks revolutsiooniaasta. Tegelikult Ratas oli juba enne valmisi peaminister ja EKRE juba enne neid valimisi parlamendis, see aeg võib viimaste Riigikogu valimiste ajaga segi minna.

Tööalaselt liikusin tänavu edasi, sain suure tõlketöö valmis. Trükipublikatsioone mul aasta jooksul eriti ei ilmunud, aga on lootust mitme tänavu tehtud töö ilmumiseks edaspidi.

Malealaselt oli pikkade turniiride aasta. Mängisin Tartus pakutud neljast pikast turniirist kolme, neist kaks olid üsna pikad ja just pikematel läks mul paremini. Uut Tartu meistrit ma üks turniir enne meistrivõistlusi edestasin. Uus Tartu meister on linna tõenäoliselt kõigi aegade noorim.

Täitsin eesmärgi õppida aasta algusest lõpuni ungari keelt. Vahepeal tegin ajapuuduse tõttu selles ka vaheaegu. Ungari keelt oskan veel nii halvasti, et võiks uuel aastal edasi õppida, aga võiks täiendada end ka töös rohkem vaja minevate keelte alal.

Jõuluhooaeg jätkub veel kolmekuningapäevani. Jõululaupäeval avaldasin luuletuse, nagu võiksin jõuluvanalt tänavu kinki mitte saada, aga sama päeva õhtul selgus, et siiski sain. Kuuske me küll tänavu enam ei ostnud. Jätkan jõululaulude kuulamist, kõik kassetid ei ole veel kuulatud.

0 vastukaja: