teisipäev, oktoober 25, 2022

Austria-Ungari meie muuseumides

Otsing ’Austria-Ungari’ aadressil https://www.muis.ee/. Alustades 113 ja lõpetades 112 otsinguvastet.

Eelmise pildiuurimisteemaga seoses tehti märkus, et ühe sõna tähenduse oleks võinud enne oletuse tegemist kohe järele vaadata. Proovisin sel korral kriitikat arvesse võtta ja rohkem sõnade täpseid tähendusi järele vaadata, aga sõnaraamatus kirjas olevat ei pea siia ümber kirjutama. Otsisin vist ka juba eelmist teemat uurides valesti oletatud sõna, aga õigel ajal ei leidnud, sest pabersõnaraamatutes seda ei olnud ja internetis ei tulnud selle peale, et tegemist pole eesti tüvega, mistõttu võõrkeelseid lehekülgi ei avanud.

Nüüd uurisin Tšehhoslovakkia teema asemel Austria-Ungari teemat. Vaatasin neid otsinguvasteid, mida otsing ’Austria-Ungari’ andis. Osa vasteid olid Austria-Ungari perioodist hilisemad ja osad varasemad. Hilisemad olid sellised vasted, kui mainiti pildi kirjelduses nii Austriat kui ka Ungarit, näiteks kui nad olid spordivõistlusel omavahel kohtunud. Aga oli ka vasteid, kus riiginimeks oli Austria-Ungari kirjutatud enne aastat 1867, mil riik alles kaksikmonarhiaks muudeti. Osadel kordadel õigustab Austria-Ungari nimetuse kasutamist see, et museaali täpne dateering ei olegi teada, see võib pärineda ajast nii enne kui ka pärast aastat 1867. Aga oli ka selliseid, kus dateering oli küll varasem, aga ikkagi oli kirjutatud Austria-Ungari, mitte Austria.

Huvitavad olid Austria-Ungari rahad. Need olid kakskeelsed, ühele küljele oli kirjutatud saksa ja teisele ungari keeles. Rahaühik oli kroon, mis võimaldab ungari keeles praegu nalja teha, sest ungari keeles on see ’korona’ ja praegu on liikvel ’koronavírus’. Ungari ajalehes on ’koronavírus’ liitsõnana, aga juutuubis muusikavideos esineb ka lihtsalt ’korona’.

Austria-Ungari kroonidel on kujutatud ühel küljel Austria ja teisel küljel Ungari vappi, aga portree on mõlemal küljel samast inimesest. Ühel rahatähel olid portreed erineval küljel erinevad, aga tundusid olevat ühest ja samast inimesest, teisel juhul oli kahele küljele pandud täpselt üks ja sama pilt. Meil kopikatega küsiti: „Kull või kiri?“, aga kui mõlemal küljel on nii kull kui ka kiri, siis tuleb mingi muu küsimus välja mõelda.

Üheski riigis ei olnud veel naiste valimisõigust, aga rahatähel on kujutatud naiseportreed. Kes see naine on, see ei selgunud, keisrinnat sel hetkel võimul ei olnud.

Keskkoolitunnis Kulmar vastandas kreeta-mükeene kultuuri lillede nuusutamise kujutamist ja elujõuliste tsivilisatsioonide sõjameeste kujutamist. Aga Austria-Ungari rahadel on need teemad ühendatud, nii naise juustes kui ka portreeta taustaosas on palju lilli, aga näha võib ka kahe peaga vapikotkast ja mõõka. Ega Inglismaal Rooside sõjas olid ka lilled ja relvad ühendatud.

Ühelt rahatähelt selgub, et Austria-Ungari pank oli olemas ka veel aastal 1922, kui ei olnud enam Austria-Ungari riiki. Aga tolle aasta rahatähelt on ungari keel kadunud, mõlemal küljel on saksa keel. See ei tule rahatähe nominaalväärtusest. Nõukogude rahal oli paberrubladel 15 keelt ja metallmüntidel ainult vene keel, see hiline Austria-Ungari panga rahatäht on just varasemast suurema nominaalväärtusega.

Palju oli pilte Austria-Ungari relvadest. Olen varem teada saanud, et riigi relvatööstuskeskus oli Tšehhoslovakkia alal, ühelt pildilt oli ka nüüd välja loetav, et relv on valmistatud seal.

Militaarteemaga seostuvad ka pildid Eesti sõjaväelaste kohta, kelle elulooandmetesse on kirja pandud, et nad võitlesid Esimeses maailmasõjas Saksa ja Austria-Ungari rindel. Ma pole kindel, kas nad sõdisidki mõlema riigiga või on see suurema rindeosa üldnimetus.

Eestlasi on nimetatud laulurahvaks ja austria muusika peaks olema veel kuulsam. Ühe austria helilooja pilti vaadates tekkis mul nina kuju tõttu kahtlus, et ta on juut. Leidsin kontrollides ingliskeelse vikipeediaartikli, mis oli üleni pühendatud selle helilooja rahvuslikule kuuluvusele. Juudiks teda seal siiski ei nimetatud, vaid arutati, kas ta oli sakslane või horvaat.

Ühte kannu nimetati pildikirjelduses veinikannuks. Mõtlesin, et me kodus paneme savikannu hoopis kisselli. Ühe taldriku põhja oli maalitud paljastava riietusega keisrinna. Mulle kingiti ükskord naise pildiga kruus, aga ma tarvitan selle asemel teist kingitud kruusi, millel on kilpidega mehikesed.

Täna oli otsinguvasteid eilsega võrreldes üks vähemaks jäänud, aga ma ei oska öelda, milline vaste on kustutatud või ümber sõnastatud.

0 vastukaja: