esmaspäev, oktoober 03, 2022

Tšehhoslovakkia arhiivifotodel

Otsing ’Tšehhoslovakkia’ aadressil https://www.ra.ee/fotis/ . 446 otsinguvastet.

Uurisin varem juba Eesti muuseumide võrgulehel olevaid fotosid Tšehhoslovakkia kohta, nüüd tegin seda ka arhiivifotodega. Poole vaatamise pealt hakkasin huvitavamaid vaadates pähe tulnud mõtteid ja tehtud tähelepanekuid arvutifaili üles kirjutama. Varem olen märkmeid ajaloo kohta teinud peamiselt paberile, aga kuna elektrooniline tekst on nüüd olemas ja ma olen täna õhtul lisaks väsinud, siis proovin sel korral kirja ning blogisissekande koostada peamiselt ühest failist lühendatult teise kopeerimise teel, natuke ka toimetan.

Piltide juures on nimetatud arvuti tuvastatud objekte, nendel on liiga lihtsad tähelepanekud ja ka otseseid vigu, aga parandust saata oleks imelik, muidu need pole enam arvuti tuvastatud objektid.

Arhiivifotode Tšehhoslovakkia teema on suuremalt jaolt Eestis pildistatud. Ei ole käidud Tšehhoslovakkia vabrikuid pildistamas, vaid on pildistatud, kuidas Tšehhoslovakkiast on toodud Eestisse vabrikute sisseseadet. Nii et Eesti toodang on osalt ka Tšehhoslovakkia toodang.

Tšehhoslovakkiast on käinud Eestis külalised, neid on pildistatud nii siseruumides pudelitega kaetud laudade taga kui ka Balti jaamas ja Tallinna lennujaamas. Balti jaamas on fotodel juba rööbaste kohal sellised tõkkepuu kujulised võibolla kraanad, mida ma seal tänavu aastal ise ka nägin.

Tšehhoslovakkiaga oli Eestil või Nõukogude Liidul sõprusühing, mida juhtis Gustav Ernesaks. Sellepärast siis juba muuseumifotol oli näha, et Tšehhoslovakkia skulptor tegi Gustav Ernesaksast skulptuuri. Sama foto kordub ka arhiivis. Korduvad fotod olid ka sellest, kuidas üks Tšehhoslovakkia riigitegelane käis koos oma oletatava abikaasaga Eestis vabaõhumuuseumis.

Vanemast ajast on arhiivis riigijuhtide fotosid, tuttavad nimed olid Masaryk ja Beneš, Beneši nimest oli erinevaid kirjapilte.

Ei ole nii palju spordifotosid kui muuseumideleheküljel, aga mõned siiski. Oli kunstinäituste pilte. Fotod on rühmitatud ajakirjandusväljaannete fondide kaupa.

Varem oli mulle tuttav sõna lõbustuspark, aga arhiivifotodel on lõbustuspargi sõna asemel kirjutatud Tšehhoslovakkia lunapark. Võibolla see tähendab, et park ei ole erinevalt tavalisest pargist tasuta, pilet tuleb raha eest lunastada. Kui kommunism oleks raha ära kaotanud, võibolla oleks kadunud ka lunapargi sõna. Kunagi loetud luuletus sellest, kuidas kass läks isevõtu poodi sarnaneb natuke sellega, kuidas lugudes kommunismist poest asju võeti.  /TÄIENDUS: Listis anti link artiklile https://en.wikipedia.org/wiki/Luna_Park . Selgub, et Luna on Rooma kuujumalanna nimi ja Luna pargi nimetust esineb ka võõrkeeltes./

Kuigi mõne pildi nimeks on pandud lõbustuspargi asemel lunapark, tulevad tagapool vaheaja järel ka sellised, millele on nimeks pandud Tšehhoslovakkia lõbustuspark. Mulle pildi nime järgi tundub, et need lõbustuspargid viibisid Eestis vaid ajutiselt. Aga võibolla ma eksin, sest Tartus oli kindlasti linna serval alaline lõbustuspark. /TÄIENDUS: Listis mäletati, et Tšehhoslovakkia lõbustuspark viibis Eestis igast kevadest sügiseni ning et tasulised olid atraktsioonid, mitte pargi alale pääsemine./ /TÄIENDUS2: Eestikeelse vikipeedia artikli järgi on olemas mõlemasuguseid lõbustuspargi pileti eest tasumise viise./

Oli pilte Tšehhoslovakkia raamatute näitusest. Tänavu käib Ukrainas sõda ja Ukraina on seetõttu sõber, raamatukogus oli Ukraina teemaliste raamatute näitus. Varem olid erinevate maade kommunistid omavahel sõbrad ja see võis tingida teise kommunismimaa raamatute näituse. Kuigi meie koolis õpetati Inglismaad ka.

Mäletan muuseumifotodelt Tšehhoslovakkia motospordi teemat. Seda on ka arhiivifotodel. Võibolla on Tšehhoslovakkias selle võrra rohkem motosporti, et seal oli palju masinatööstust. Arhiivifotodel on üldiselt sporditeemat vähem kui muuseumifotodel, muusikateemaga on vist vastupidi.

Koomiksites võib näha kiire liikumise joontega kujutamist. Ühel arhiivifotol oli vastupidi, et mootorrattur oli pildistatud teravalt, aga taust kihutas.

Pildistatud on ka seda, kuidas Eesti koor Tšehhoslovakkias viibib. See on seletatav sellega, et koor on suur organisatsioon, millel on rohkem liikmeid, kellest mõni ikka võib pildistada ja pärast pildid arhiivi anda. Mõnelt muult fotolt on näha, et fotoaparaate on paljudel turistidel, aga kõik ei ole ilmselt arhiiviandjad.

Huvitav on, et kommunismi ajal oli Tšehhoslovakkias alles Jan Husi monument, kuigi ta oli usutegelane. Aga mõni maha võetud kuju ei olnud kohe maha võetud, see pilt oli varasest kommunismiajast, hilisemat saatust ei ole uurinud.

Tšehhoslovakkia presidendi raamatu tõlkimine anti mulle võibolla sellepärast, et hakkasin õppima ungari keelt. Vahepeal tuli arhiivifotodel ette hulk pildita vasteid, milles toimus turismireis Tšehhoslovakkiasse ja Ungarisse korraga. Pilte oli ka sellest, kuidas mitmest Ida-Euroopa riigist tuli korraga külalisi Tallinnasse. See on võimalik, kui keegi Tallinnas „kutsus kokku külalisi“. Aasta oli 1977, mida ma ei oska ühegi võimaliku kokkukutsumise põhjusega seostada, pildi kirjeldustes polnud ka põhjust nimetatud.

0 vastukaja: