esmaspäev, oktoober 17, 2022

Turniirifilm

Vaatasin Eesti Filmi Andmebaasist teist filmi, see räägib 1987. a. Tallinnas toimunud Kerese mälestusturniirist, mille kohta on mul riiulis ka raamat. Alguses sain aru, nagu oleks andmebaasist kõik viidatud filmid vaadatavad, aga nii see siiski ei ole, suuremast osast paistavad olevat vaid mõned kirjalikud andmed ja üks kaader. Esimest filmi vaadates see veel ei selgunud, sest esimene oli vabalt kättesaadav. Täna uuesti vaadates selgus, et vaid osad filmid on vabalt kättesaadavad ja mõned on ostetavad. Võibolla andmebaasist filmi pealkirja teada saades saab seda vaadata filmiarhiivis, aastal 1996 käisime ülikooli arhiivinduse praktika osana Tallinnas sellises hoones.

Täna vaadatud film asus aadressil https://www.efis.ee/et/filmiliigid/film/id/6701/err-video . Ma ei tundnud pildi, vaid mõnede lausete järgi ära, et ilmselt olen sama filmi varem juba televiisorist näinud. Aga jutt, mida mäletasin räägitavat Ehlvesti kohta, käis siiski hoopis Olli kohta.

Minu isa ja kirjanik Heino Kiik on rääkinud, kuidas nad on maleturniire vaatamas käinud, olen ka ise Tallinnas ja Riias noortevõistlustel käies suurmeistrite turniiridelt läbi astunud. Aga filmis oli mulle uudiseks, et neil Tallinna turniiridel sai kõrvaklappidest käimasolevate partiide kohta kommentaare kuulata. Kui käisin aastal 2006 Tallinnas Kerese sünniaastapäeva kollokviumil, sai kuulata kõrvaklappidest maailma tippmaletajate võõrkeelsete kõnede tõlget, partiikommentaare ma kõrvaklappidest kuulanud ei ole. Ma kahtlen, kas ma tahaksingi, sõnade kuulamine takistab oma peaga mõtlemist, pealegi pole veel lõppemata partii analüüs ilmselt nii tark kui pärast mängu lõppu tehtu, eriti kui korraga käib hulk partiisid ja kommentaatoreid tõenäoliselt nii palju ei ole. Võimalik, et vahepeal on kõrvaklappides vaikus ja ainult vahepeal kommenteeritakse.

0 vastukaja: