reede, oktoober 28, 2022

Märjad jalajäljed

Oli magistritöö kaitsmise eelne öö. Ütlesin, et ma sain praegu aru, et mul jääb magistriõpe lõpetamata, sest homme on kaitsmise tähtaeg, aga kaitsmist ei saa toimuda, sest ma pole tööd veel esitanud ja komisjon pole saanud seda läbi lugeda. See on juhendaja viga, sest ta ei saatnud mulle ühtegi meeldetuletust. Ma polnud juhendajaga aastaid kohtunud ja ta nähtavasti arvas, et ma ei tegele enam õppetööga. Mõtlesin, et kui mul ei õnnestu magistritööd kaitsta, siis avaldan samal teemal raamatu. Võtan töö teoreetilise osa ja hakkan seda edasi arendama, kirjutades kõik laused uued. Mul oli üks magistritöö kaitsmine juba olnud, aga seal oli üks õppejõud öelnud, et ma pean hiljem uuesti kaitsma, ma ei ole veel magistri tasemel. Ma olin ainus magistrant, kelle töö oli suunatud ümbertegemisele. Nähtavasti ei olnud minu töö teiste omast halvem, vaid minu suhtes oli õppejõudude hulgas tekkinud massihüsteeria, mistõttu kõiges minuga seostuvas nähti põhjendamatult halba.

*
Kõndisin mööda teed. Minu ees kõndis üks naine. Ta oli palja jalu ja tema labajalgadest jäid kõnniteele märjad jalajäljed. Mõtlesin, et võtan ka palja jalu ja kõnnin läbi lombi, et minust ka märjad jalajäljed tekiksid. Olin eelmine suvi juba suvi läbi palja jalu käinud ja tänasest oli ilm jälle soojaks läinud. Nüüd jäi kõnniteele kaks jalajälgede rida kõrvuti.

*
Vaatasin oma vana kirjandit. Olin selles kasutanud saksakeelset nimetust. Õpetaja Maimre oli selle juurde teinud punasega märgi, mis tähendas võibolla, et ta peab võõrkeelset nimetust veaks. Mõtlesin, et võtan sõnaraamatu ja kontrollin, kas saksakeelse nimetuse kirjapilt on õige või vale. Aga saksakeelsele nimetusele järgnes kirjandis ingliskeelne väljend, mida õpetaja polnud lugenud veaks, vaid oli lihtsalt väljendanud üllatust, et ta peab inglise keelt lugema. Tol ajal olid minu teadmised olnud väiksed, aga kõike, mille ma teada sain, olin tahtnud kasutada.

*
Istusin tunnis. Ütlesin, et kõige tähtsam on õppida vene keelt. Artur kommenteeris, et vene keelest kuuleb viimasel ajal kahtlaselt palju. Ukrainas käis sõda ja Artur võibolla arvas, et inimesed valmistuvad Vene okupatsiooni all elamiseks. Seletasin, et vene keele õppimine ei ole seotud praeguste sündmustega, vaid selles aines on mul lihtsalt kõige suurem mahajäämus.

0 vastukaja: