kolmapäev, september 17, 2014

Euroopast Aasiasse

Hiljuti lugesin ühest Vene ajalehest, et Venemaa on ja jääb Euroopa riigiks. Eile vaatasin sama ajalehte uuesti, nüüd kirjutati seal, et Venemaa on Aasia riik, aga Euroopa tsivilisatsioon on jõudmas oma lõpuni. Õigeusk ja islam olevat samal pool barrikaadi. (Tšetšeenia ja Vene-Türgi sõdadest ei kirjutatud.) Protestantism olevat sama, mis kapitalism. (Umbes seda on Max Weber ka kirjutanud.)

Saksa ajalehest lugesin uutest pronksiaegsetest leidudest. Ajaloo arutelu listi olen kirjutanud, et Vana-Egiptuse riiklus tekkis pronksiajal. Seal vastati, et üleminek pronksiajalt rauaajale oli regress, sest raud on rabe materjal, aga pronksi kasutatakse arvutites. Viimane näitab minu meelest, et rauaaeg ei tähendanud pronksi kasutamise lõppu.

Ameerika ajalehest lugesin raamatust, kus Jehoova tunnistaja keeldub usulistel põhjustel vereülekandest. Et seda teemat on varem ka ette tulnud, siis jääb mulje, et kõik, kellele on vaja vereülekannet teha, on Jehoova tunnistajad.

Malawi ajalehest lugesin, et riigi president sõidab Ameerikasse ja ÜRO istungile. Varem on ta Ameerikas käinud üks kord, kui oli veel välisminister. Tuletas meelde, kuidas ma teisel kursusel seminaritöös kirjutasin, et Etioopia keiser Haile Selassie hakkas eelistama välispoliitikat sisepoliitikale, mis oli meeldivama tegevuse valimine. Juhendaja ei olnud selle järeldusega nõus.

0 vastukaja: