laupäev, jaanuar 29, 2022

Masaryk piltidel

Otsing ’Masaryk’ aadressil https://www.europeana.eu/et . 643 otsinguvastest vaadatud peamiselt fotolikumaid.

Sain läbi esimese suurema uurimisteema Euroopa muuseumide võrgulehelt. Seal on peale fotode ka hulk pikemaid tekstifaile ja videosid, aga keskendusin peamiselt fotodele, jättes neistki mõned korduvamad vahele. Pikemaid tekstifaile lugesin läbi ühe. Selles peeti Masarykile kõige lähedasemaks poliitiliseks parteiks sotsiaaldemokraate, erinevalt ühest teisest allikast, mis pidas Masaryki liberaaliks. Kui mul veel õigesti meelde tuleb, siis see tekst oli Masaryki Euroopa integratsiooni projekti kohta, mis oleks vastupidise suunaga tema Austria-Ungari lammutamise tegevusele, kuigi võidakse öelda, et mõlemal juhul toetas ta demokratiseerimist.

Fotodel olid sageli pikemad seletuskirjad kui Eesti muuseumide võrgulehel. Seletuskirju oli erinevates keeltes, kopeerisin neid tõlkeprogrammi. Vahepeal ostsin uue arvuti ja kopeerimine läks raskemaks, aga siis mõtlesin välja, et ka uuel arvutil saab hiire seaded paremaks reguleerida.

Osade vist alles teema uurimise ajal lisatud fotode ingliskeelsetes nimedes oli suur viga, et Teine maailmasõda toimus aastatel 1914-1918. Olin ka varem kuulnud ühte lugu sellest, kuidas üliõpilane ei tea, et lisaks Teisele maailmasõjale on toimunud ka Esimene, aga pidasin seda anekdoodiks, nüüd eksivad ka muuseumid. Saatsin paranduse, et see oli Esimene maailmasõda, sain ka vastuse „known error“ ehk teadaolev viga, aga viga ära pole parandatud. Ma ei tea, kas see vastus pidi tähendama muuseumi või minu viga. Äärmisel juhul saaks oletada, et „World War II“ tähendab selles kohas teose „Maailmasõda“ teist osa. Võibolla viga veel kunagi parandatakse, võibolla üle-euroopaline kooskõlastamine võtab kauem aega.

Fotodel oli Masaryki kujutatud vanemas eas, kui ta oli juba president või selleks kohe saamas. Ühtegi noorpõlve pilti meelde ei jäänud. Mõnel fotol oli Masaryk koos tääkidega relvastatud paraadi pidavate sõduritega, mõnel võimlemisorganisatsiooni Sokol hiiglaslikul võimlemispeol, mõnel koos rahvariietes lastega, mõni oli portreefoto ja osad erinevad postmargid Masaryki portreega. Ühe joonistuse nimeks oli pandud Masaryk õlleklaasi taga, aga võibolla ta jõi siiski mingit muud jooki, sest vanemas eas ta oli karsklane, kuigi mitte eluaeg. Meenub, et Masaryki oli kujutatud visiidil Prantsusmaale, oli näidatud tema suvemaja, kus ta kommentaaride järgi ise käinud pole, ja tema perekonnaliikmeid. Perekonnaliikmetest oli kõige rohkem pilte poeg Jani kohta, kes tegutses pärast vana Masaryki surma ise poliitikuna. Ühe foto kommentaarides oli öeldud, et noor Masaryk ei olnud nii askeetlik kui tema isa, vaid nautis elu. Aga võibolla mõni askeet naudib veel rohkem kui mitteaskeet. Masaryk on oma raamatutes küll ka ise öelnud, et osad tema tegevused olid talle vastumeelsed.

Kuna ma otsingusse eesnime ei sisestanud, sain vasteid kõigi tähtsamate Masaryki nimeliste asjade kohta. Enamasti olid need siiski kõik ühe ja sama Masarykiga seotud. Talle on püstitatud ausambaid ning nimetatud tema järgi tänavaid ja väljakuid, samuti ülikool. Kõik pildid ei ole presidendi enda ega tema poja eluajast, vaid on toimunud ka üritusi ja näidatud telesaateid, kus presidenti on meenutatud.

Olen lugenud raamatust, kuidas Masaryk ratsutamisega tegeles, hobuseid oli ka fotodel. Ühest mujalt loetud tekstist jäi siiski meelde, et ratsutama õppis ta suhteliselt hilises eas. Peale hobuse seljas istumise tuleb meelde ka hobusetõldade kujutamist.

Masaryk on piltidel prillidega, suurte vuntside ja habemega. Kui osa pidlilolijaid on sõjaväemundrites, siis tema seda selga ei pannud, vaid kandis ülikonda. Seega oli ta riietuse poolest rohkem tsiviilisik kui tema kaasaegsed Hitler ja Mussolini. Võibolla vuntsid jätavad petliku mulje, aga Masaryki näoilme fotodel tundub veidi lõbus. Masaryki on kujutatud nii lahtise taeva all kui ka kirjutuslaua taga. Ka Masaryki eluajast ei ole teda ennast kõigil piltidel, vaid vahel on pildi suhteliselt pikas seletuskirjas ühes lauses kellegi teise pildilolija kohta mingi seos, et ta oli Masaryki kaasaegne.

0 vastukaja: