esmaspäev, veebruar 15, 2016

Stiili määramine

Pahal oli ainult üks silm. Ta vaatas läbi toru. Toru teisest otsast tulistati tal silm välja. Sellega oli paha kahjutuks tehtud.

*
A. Rüütel kaevati kohtusse. Kaebajaks oli üks laps. Rüütel oli fotol naeratava näoga ja võttis enda advokaadiks ka lapse. Juhtumit uuriti. Selgus, et kuigi kahelt seinalt kukkusid kaks objekti seinte vahelisele keskjoonele, kukkusid nad erinevalt kõrguselt, nii et tulemus ei olnud ikkagi võrdne. Selle põhjal langetati kohtuotsus. Siis selgus, et asjaolud olid natuke teised, ja kohtuotsus tehti ümber. Ma ei teadnud, kas kohtuotsuste ümbertegemine on seadusega kooskõlas. Üks laps oli putukas ja ronis mööda seina.

*
Arvutis oli programm, mis oskas inglise keeles küsimustele vastata. Vastused olid nii head, nagu räägiks päris inimesega. Kui arvutid nii heaks arenesid, siis pidi inimeste omavahelist rääkimist vähemaks jääma.

*
Õpetaja rääkis, et romantismi üks tunnus oli demokraatlik liikumine. Mõtlesin, et siis oli ühel autoril võibolla siiski õigus, kui ta ütles, et Carlyle polnud romantismi esindaja, sest ta oli demokraatia vastane. Õpetaja näitas pilti, mille oli maalinud Carlyle hilises eas. Vaatasin, et see on nii kole, nagu oleks ta läinud elu lõpul romantismilt realismile üle. Aga see siiski ei olnud realism, sest maalil oleval inimesel olid käed palvetamiseks kokku pandud ja sõrmed olid seejuures maalitud väga romantilistena ja emotsionaalsetena. Öeldi, et seda, mida kellegi kokkupandud sõrmed tajuvad, ei saa tajuda ükski teine inimene. Õpetaja näitas võrdluseks ka ühe teise kunstniku maali, kus sõrmed olid tavalised ja rahulikud. Joonistasin konspekti umbkaudu mõlema maali sõrmed.

0 vastukaja: