laupäev, august 15, 2020

Noorte meeleavaldused

Kõndisime Kaunase puiestee peateel. Seal kõndisid ka Arno ja tema sõbrad. Arno lõi palli väga kaugele ette. Meie pere poisid läksid ära tooma. Ütlesin Pillele karmi lause, ise mõtlesin, kas nii oli vaja öelda. Oli kirjutatud, et minu luulekogu elektrooniline variant on üks loetumaid eestikeelseid luulekogusid. Oli nimetatud, kui suur osa internetikasutajaid seda lugenud on. Seda oli alla poole eesti rahvast ainult sellepärast, et internetikasutajaid oli alla poole. Mulle selgitati, et kui ma lasin oma luulekogu kraanist vedelal kujul, siis see tiraaži sisse ei läinud, tegelik tiraaž on veel suurem. Tõnu pakkus mulle minu luulekogu endale vaadata. Ütlesin, et mind ennast see ei huvita.

*
Kõndisin Pikal tänaval. Oli öö. Viimasel ajal toimusid öösiti noorte kogunemised ja nende vastasseis politseiga. Ma ainult vaatasin toimuvat ja ei öelnud midagi kummagi poole kaitseks. Noored olid karmiks läinud ja nad poleks mulle kõike andestanud. Mõtlesin, et kui ma ise noorem olin, siis käitusin võibolla praegustele noortele sarnasemalt kui ma olen mõelnud. Näidati dokumentaalfilmi tolle aja kohta. Otter oli siis saanud just Riigikogu liikmeks ja öeldi, et tema sõnavõtt oli kõige piinlikum. Mulle see tol ajal piinlik ei olnud tundunud. Otter viskas enne küsimuse esitamist mikrofoninööri läbi laekonstruktsiooni aukude ja Rebas tõmbas teise otsa allapoole. Mäletasin vanast ajast, et koha pealt sõna võtjaid oli olnud rohkem kui Otter, aga filmist olid teiste sõnavõtud välja lõigatud. Nii praegused kui ka tolleaegsed noored esitasid poliitilisi nõudmisi. Kõndisime salga tuttavatega tänaval ja meenutasime noid aegu. Üks tüdruk pahandas, et kui meeleavaldused toimuvad öösel, siis öeldakse, et selline aeg on lubamatu, ja kui meeleavaldused toimuvad pühapäeval, siis nimetatakse ka sellist aega lubamatuks. Millalgi need peavad ju toimuma, tööajal ei saa. See tüdruk hoidis mul tugevalt ja valusalt käsivarrest kinni. Mõtlesin, kas nüüd jõuab kätte see aeg, mil ta minus pettub ja lahti laseb.

*
Läksin kirjastusse ja andsin isale ühe kodust toodud asja üle. Jagomägi vaatas mu kotti, et kas seal on veel midagi. Nüüd tuli mulle alles meelde, et pidin ka teise asja üle andma. Lugesin mälu järgi oma luuletust ette. Ema ütles kommentaariks, et väga keeruline. Mõtlesin, et viimasel ajal mul on enda luuletused mälus keerulisemaks läinud.

0 vastukaja: