laupäev, september 29, 2007

Unenägusid vanadest lahingutest

Mängiti malet. See malepartii oli Esimene maailmasõda. Nagu Teises maailmasõjaski, oli Soome ka Esimeses maailmasõjas Saksamaa poolel. Sellel poolel sõdijates pidas Soome kõige paremini vastu. Tal oli musti nuppe nii lipu- kui ka kuningatiival, kuid liputiival olid need suurema rünnaku all, seetõttu alustas Soome kõigi oma vägede kuningatiivale koondamist, et seal tugevalt kindlustuda. Soome sõjaväes olid eraldi soomerootslaste väeosad. Soomerootslased olid katoliiklased. Eestlased imetlesid soomlaste vastupanuvõimet. Soome kohta anti välja mitu paksu raamatut, nagu eepos ja sõnaraamat.

Tahtsin kirjutada, et list ee.euro ei ole juba aastaid enam see koht, kuhu saadan kõige suurema osa tekste. Vajutasin sõrmega ruudulise paberi ruutudele, nii et ruutudesse ilmusid selle lause tähed. Vahel ilmus ka vale täht või vigane täht. Ma ei teadnud, kas arvuti tunneb minu kirjutatud tähed ära. Mängisin doominoklotsidega. Igale klotsipoolele tuli kirjutada vastus mingile küsimusele ning sama vastusega klotsipooled kokku panna. Ütlesin varsti, et oskasin kõik küsimused ära vastata. Ühele küsimusele olin vastanud, et Tartu ülikooli asutaja oli Gustav II Adolf. Tundus olevat kujutatud Lützeni lahingu skeemi, kus ta ülikooli asutamise aktile alla kirjutas ja surma sai. Surmasaamise tõttu ei jõudnud ta ise seda ülikooli näha. Aga ta ei saanud ka enam otsust ära muuta. Seda ei julgenud muuta ka teised. Varsti hakkas paistma, et tegemist võib olla hoopis Borodino lahingu skeemiga. Mina kahtlesin, sest Borodino lahingu skeem pidi minu arvates olema teistsugune. Aga Tõnu ütles, et muidugi on see Borodino lahing. Ta leidis ka skeemilt Borodino nime. Seega olin ma küsimusele valesti vastanud. Oli kirja pandud, et Prantsuse vägesid juhtis lahingus Napoleon. Tuli vastata, et Vene vägesid juhtis Kutuzov. Varasemates lahingutes Kutuzov veel ülemjuhataja ei olnud.

Olin kuulnud, et Toomas saab täna kokku mõnede minu klassikaaslastega. Kahtlustasin, et see tähendab, et täna on klassikokkutulek. Aga mind ei olnud kutsutud. Olin Kaunase puiestee maja teises otsas kui me varem elasime. See ots oli huvitav, sest oli võõra hoovi lähedal. Aga vana ots oli ka huvitav, sest oli teise võõra hoovi lähedal. Toomas tõi mulle söömiseks suure seene. Sõin ja mõtlesin, et kui selgub, et mind on klassikokkutulekule kutsuma jäetud, siis sõiman klassikaaslased läbi. Sõin Uuel tänaval naabermaja juures. Laua äärde saabus üks minu klassi tüdruk. Tahtsin talt küsida, kas seened on tema korjatud.

Oli Rooma ajaloo eksam. Õppejõud oli andnud õppimiseks väga erineva mahuga eksamiküsimused, aga mahukamatest teemadest küsiski ta vaid osa. Kõigepealt vastas üks, kelle vastusega õppejõud rahule ei jäänud, sest ta rääkis lühidalt. Mina poleks igal teemal niigi pikalt rääkida osanud. Järgmist vastajat kiitis õppejõud selle eest, et tema rääkis ühest valitsejast pikelmalt. Ma ei olnud selles kindel. Kui ära oleks mõõtnud, oleks vastus ehk veelgi lühem olnud. Mina olin ükskord Rooma ajaloo õpiku läbi lugenud, aga praeguseks polnud mul sellest palju meeles. Kui mind oleks vastama kutsustud, oleksin öelnud, et tahan vähemalt nädal veel õppida.

0 vastukaja: