reede, september 14, 2007

Väikepartei

Üks väikepartei oli kogunud päris palju toetajaid. Tulevikus võis toetajate arv veelgi suureneda. Jagomägi ütles, et ta kardab, et see partei võib võita presidendivalimised. Ma ei saanud aru, miks ta seda nii ohtlikuks peab, kui presidendi amet ei ole eriti tähtis. Klaus oli selle partei liige. Ta pidi koos ühe parteikaaslasega välismaa ajakirjanikule intervjuud andma. Enamus ajakirjaniku küsimusi olid mõistlikud, väljaarvatud viimane. Viimasele küsimusele tuli vastata, et selles asjas on ajakirjanikul täiesti vale ettekujutus. Pildil oli kujutatud partei liikmeskonda kahekorruseliselt. Ülemisel korrusel äärel oli paks ja jõhkra välimusega partei esimees. Tema kõrval istus neli kõhnemat ja kavalate nägudega aseesimeest. Naisliikmed olid alumisel pildikorrusel. Naisi oli rohkem kui ülemisel korrusel mehi. Igas sambavahes oli kaks naist. Siis nägin, et lisaks naistele on igas sambavahes ka üks mees. Aga tundus, et naiste juures olevad mehed on ainult joonistused. See pilt oli Helina oma. Helina pildid olid üldse sügavmõttelised.

Kuulasime vana raadioaparaati. Küsisin Klausilt, kas ta on ülemise laineala korda teinud. Klaus eitas seda. Aga häält sealt siiski tuli. Tundus, et raadio hakkab plahvatama. Mul õnnestus ta enne kinni panna. Kinnipanemiseks oli raadiol lisaks sellele nupule ka üks väiksem nupp. Ma ei teadnud, kas raadiod ikka saavad plahvatada nagu televiisorid. Klaus luges ette seltskonnas viibiva naise luuletuse. Luuletus oli lühike ja raskesti jälgitava mõttega. "Ei riimi, ei rütmi," ütlesin. Lisasin, et see on mõttetu luuletus. Siis küsisin, et kas see on kellegi kohalviibija kirjutatud. Ütlesin, et sel juhul oli minu lause ebaviisakas. Klaus oli kirjutanud ühest kindralist, kelle nime ta nimetas. Näitasin ingliskeelsele raamatule ja küsisin, kas Klaus võttis kindrali nime sealt. Klaus eitas seda. Ütlesin, et Eestis on ju nii vähe kindraleid olnud, et kõigi nende nimed on teada. Siis jõudsin järeldusele, et Klausi tegelase prototüüp on kindral Kert, sest väljamõeldud nimi on kõlalt sarnane. Klaus kinnitas, et mul on õigus. Mõtlesin, et mõni oskab niimoodi kõik varjunimed lahti seletada.

Postkasti ilmus Helina uus e-maili aadress. Hakkasin temaga rääkima. Päris kindel ei saanud olla, et uue aadressi on teinud Helina. Selle taga võis olla ka mõni petis. Kastis olid kartulisalati moodi segi aadressid ja muud asjad. Mõtlesin, et nüüd saan kõigis Helina asjades sorida nii palju kui ise tahan, sama moodi nagu vanasti Kerstini asjades. Ma võisin Helina ja Kerstini unenägusid üles kirjutades segi ajada.

Maja ees toimusid kaevamised. Ajaloolased rääkisid seal, mis asjad ma tegemata jätan. Ema rääkis ühe ajaloolase kohta, et see kirjutab väga hästi. Sellest hoolimata tegi ema tema teksti toimetades väga palju täiendusi. Kõigepealt kirjutas ta täiendused ühel paberil originaallausete kõrvale, seejärel juba kogu teksti koos täiendustega teisele paberile ümber. Ema ütles, et tunnis toimetab ta kaks lehekülge. Vastasin, et mina toimetan ka kaks lehekülge tunnis. Mõnes tunnis neli lehekülge.

0 vastukaja: