pühapäev, oktoober 12, 2008

Filminäitleja protest

Olin filminäitleja. Minu jaoks tõlgiti inglise keelest osasid, mille pidin ette kandma. Hakkasin protesteerima, et tõlked on vigased. Kui kasutatakse minu häält ja nägu vigase tõlke ettekandmiseks, siis arvavad inimesed, et olen ise need vead teinud. Protesteerimise eest mind vallandati. Niimoodi protesteerimisi jätkates võisin ilma jääda ka kõigist tulevastest töökohtadest. Aga tõe eest oli vaja võidelda.

Vaatasin Eesti maamaastikku. Seal oli hajutatud talumajasid. Mõtlesin, et laulusõnades "Jää vabaks Eesti meri, / jää vabaks Eesti pind, / siis tuisku ega tormi / ei karda Eesti rind" tähendab "Eesti rind" tuule eest kaitsvat talumaja seina. Aga võibolla mõeldakse selle all siiski vastu tuult kõndiva inimese rinda. Tormi all võidakse mõelda nii tugevat tuult kui ka äikest. Kui korraldatakse meeleavaldus Gruusia toetuseks, siis võiks seal laulda: "Kord peksab tasumise äike / kõik ahned koerad laiali, / ei sellepärast kustu päike, / vaid paistab nii kui ennegi." Üks salm sellest laulust on kommunistlik, see tuleb laulmata jätta. 1988. aastal rääkis üks inimene meeleavaldusel peetud kõnes, et rahvas on nii üles ärritatud, et selle taga peab olema Moskva julgeolekuministeerium. Seega hakkas teooria julgeoleku osast levima juba tol ajal. Moskva plaanid sündmuste käigus muutusid. Algul taheti Nõukogude Liit säilitada, hiljem mõeldi ümber. Julgeolekuministeeriumi ja teiste Moskva ametkondade soovid võisid olla erinevad. Kõndisin mööda teed. Ühe maja juures oli kuri koer. Mulle tuli meelde, et kurja koera juures tuli vist ära keerata. Enne keeramist vaatasin, kas koer on ketis või lahti. Tee suundus metsa vahele. Kõndisin läbi Tartu kodu poole. Läksin diagonaalis läbi Vanemuise eest. Mõtlesin, et siin ärkan ma tavaliselt üles, sest ei mäleta, kuidas tee edasi läheb. Aga sel korral ei ärganud. Kaubamaja ees läksid ema ja Toomas bussi peale, mina kõndisin jala edasi. Toomas ütles bussis, et tal hakkas halb, sest homme on koolipäev.

Kaks mängijat analüüsisid äsja lõppenud malepartiid, milles üks neist oli osalenud. Vaatasin pealt, aga ei saanud hästi aru. Eesti ja Venemaa vahel arenes pidev vastastikune luuretegevus. Otsustasime, et homme tuleks minna Venemaale luurama võsa vahelt. Asustusega teed mööda oli raskem läbi pääseda, sest seal tulid pidevalt Vene luurajad vastu. Aga kui prooviti minna võsa vahelt, siis selgus, et seal on ka Vene luurajaid, kes ootavad spetsiaalselt Eesti luurajaid. Seetõttu läksime siiski asustusega teed mööda. Kui olime Venemaale jõudnud, astus tuppa sisse Brežnev. Tegime, nagu räägiksime hiina keelt. Hiina keelt me ei osanud, aga Brežnev ka ei osanud ja ei saanud aru, et see päriselt hiina keel ei ole, vaid tähenduseta sõnad. Ta jättiski meid rahule. Läksime Eestisse tagasi. Sõitsime paadiga üle Läänemere. Meid huvitas üks mere vastaskaldal asuv laht.

0 vastukaja: