teisipäev, oktoober 12, 2010

Eesti kroon läheb eelkäijate jälgedes

Viimastel päevadel on kirjutatud ajalehes, et seoses Eesti krooni käibelt kadumisega tuleks selle mälestuseks muuta Tallinna Tammsaare park Eesti krooni pargiks, kus oleksid kõigi praegustel Eesti rahal kujutatud ajalooliste isikute kujud.

Selle teokstegemise korral oleks ühelt poolt positiivne, et oma rahast jääks mingigi mälestus. Teiselt poolt võiks see rahadel kujutatud isikute üldisele tähendusele mõjuda hoopis madaldavalt. Nagu üks inimene ütles, et Tammsaare on raha peal selleärast, et ta on tähtis, mitte sellepärast tähtis, et ta on raha peal.

Päris rahul ei ole ma olnud ka sellega, millised Eesti rahad välja näevad. Need joonistati vahetult pärast Nõukogude ajal lõppu, kui valitses veel Nõukogude ajalookirjutuse mõju. Tundub, et kõige suuremal rahal on Jakobsoni pilt sellepärast, et ta oli keskmisest venesõbralikum tegelane, kelle tähtsusest võis seetõttu Nõukogude ajal rääkida. Samal ajal pandi Hurda pilt palju väiksemale rahale ja Jannsenit ei pandud üldse.

Sama moodi, nagu praegune kroon muutub ajalooliseks rahaks, on selleks muutunud juba maailmasõdadevahelised kroon ja mark. Kui meile on tähtis Tamssaare, siis võiks olla ka see, et Tammsaare ajal nägid rahapaberid välja teistsugused. Kui teha Eesti krooni park, võiks see meenutada ka varasema ajalooperioodi krooni ja marka. Niigi arvavad osad inimesed, et Eesti Vabariigi järjepidevus on katkenud ja et me oleme hoopis Nõukogude riigi õigusjärglased. Seda arvamust levitavad ühelt poolt osad rahvuslased ja teiselt poolt saab oma huvides kasutada Venemaa.

Ainult et sõjaeelsel rahal ei olnud kujutatud ajaloolisi isikuid, vaid loomi ja füüsilise töö tegijaid. Loomadest on kujutatud nii lõvi, hobust ja kotkast kui ka uuemal ajal pääsukest ja hirve ning uuesti lõvi. Kui panna inimeste ja loomade kujud kõrvuti, oleks see nende võrdsustamine. Ja lihasööjad loomad mõjuksid rohusööjate suhtes ähvardavalt. Sõjaeelsetel rahadel kujutatud inimesed on reaalsed üksnes modellidena. Kui panna Tammsaare kõrvale modellid, taanduks ka Tammsaare kirjanikust modelliks.

0 vastukaja: