teisipäev, juuni 08, 2021

Valed riided

Läksin söögiasutusse. Koolipoisid esitasid leti taga seisvale töötajale küsimusi. Töötaja ütles, et noored võtavad peole minnes käteräti kaasa. Koolipoisid küsisid, miks nad kaasa võtavad. Valisin ühe toidu ja vaatasin, kuhu istuda. Peaaegu kõik kohad olid täis ja lauad olid kaetud valmis pandud toitudega. Laudade taga istusid ülikondades inimesed, kes ootasid, millal võib sööma hakata. Mulle tuli meelde, et ma olin tulnud matustele, aga ma olin unustanud ülikonna selga panna ja tulnud tavalistes riietes. Saabus üks klassivend. Kui ma teda kõnetasin, tegi ta väsinud nägu. Temal ka ülikonda ei olnud. Ta läks must teisele poole. Kui ma näoga sinnapoole pöörasin, hakkas ta sõbralikumalt rääkima. Kolmandas suunas vaadates nägin veel kahte ülikonnata klassivenda. Kui ütlesin, et ma unustasin ülikonna selga panna, hakkasid nad laginal naerma. Käisin vahepeal ära. Kui ma mitu tundi hiljem tagasi tulin, oodati ikka veel matuste algust. Otsisin wc-d, aga ei leidnud. Siis nägin, et üks inimene sisenes ühest uksest. Selgus, et siin olid reas wc-de uksed, aga neid polnud vastava sildiga tähistatud. Wc-s kuulsin enda kõrvalt häält. Kui ma kõrvale vaatasin, selgus, et kuigi uksed olid eraldi, ei olnud kabiinide vahel vaheseinu. Tuli minna peielauda. Uksest siseneti kahekaupa. Üks klassivend kutsus mind kaasa, et läheme kahekesi. Ma jäin ikkagi tast mõni samm maha. Pidin istuma sellise koha peale, kus ülikonna puudumine silma ei torka. Küsiti, kas kadunukese peres on kõik hästi. Vastasin, et võibolla mitte, sest kadunukese abikaasa ega kadunuke ise ei ole matustele tulnud.

*
Kõndisin tänaval. Üks lastega perekond sisenes ühe maja trepikotta. Läksin edasi ja keerasin ümber selle maja nurga. Leidsin maast laste kinda. Korjasin selle üles ja läksin tagasi, küsides veel uksele jäänud lapselt, kas see on nende pere kinnas. Laps ütles, et ei ole, aga võttis kinda vastu. Puudutasin kogemata kaks korda käega suud, aga käe küljes võis olla koroonapisikuid.

*
Kõndisin Pika tänava lõpus. Keerasin majade taha, et suunduda tuldud suunas tagasi. Mõtlesin, kas minna hoovi ühest või teisest servast. Valisin lähema serva. Mõtlesin, et mul on tee nii hästi selge, et näen unenäos ka kõiki detaile. Aga edasi kõndides hakkas tunduma, et kuna ma pole ärkvel olles seda teed käinud, hakkan varsti õudusi nägema.

0 vastukaja: