neljapäev, märts 10, 2022

Kohl ja tema kaasaegsed

Vaatasin eile juutuubist kolme videot, kus rääkis kantsler Kohl, viimane video oli üle tunni pikk ja seal rääkisid ka teised Saksa poliitikud.

Esimene video oli Berliini müüri langemise ajast aastast 1989. See oli lühike video, kus Kohl pidas kõnet ja rahvahulk kriiskas. Kohl rääkis madala häälega, rahvahulk kriiskas heleda häälega. Kriiskamine kestis kogu kõne aja. Sellist kriiskamist olen varem näinud videos või videotes 1960. aastate Lääne-Euroopa populaarsemate muusikute kontsertite kohta.

Teine video oli aastast 2010, kui Kohl oli juba vana ja rääkis raskemini jälgitava hääldusega kui nooremana. See oli kristlike demokraatide kongressist, kus tähistati Saksamaa taasühinemise 20. aastapäeva. Korduvalt näidati eesreas istuvat hilisemat kantslerit Merkelit, kes vahepeal vaatas lühidalt kõrvalistujale otsa ja naeratas. Kohl rääkis, et Saksamaa ühendamine ja Euroopa ühendamine on ühe medali kaks külge. Kristlikud demokraadid olevat alati olnud Euroopa partei. Selliseid mõtteid katkestasid aplausid, imestasin, et kõik oskasid korraga plaksutama hakata.

Kolmas video oli Saksa parlamendi istungilt aastal 1990, mis olevat olnud esimene Saksa parlamendi istung pärast Saksamaa taasühinemist. Rääkisid nii Kohl kui ka teised. Tundus, et igast parteist oli üks rääkija. Viimase rääkija nime ega parteilist kuuluvust ei näidatud, aga see tundus olevat neonats, ta karjus Hitleriga sarnaselt. Suurem osa kõnelejaid kasutasid rääkides pabereid, aga seejuures žestikuleeriti. Videost tundusid olevat välja lõigatud hetked, kui puldis olevat inimest vahetati. Samuti oli lühemaks lõigatud diktatuuriohvrite mälestuseks tehtud leinaseisak. Kiruti nii natside kui ka kommunistide diktatuuri. Kohl rääkis, kui tähtis on demokraatia. Peale Saksamaa kordus kõnedes sageli ka kohanimi Euroopa. Sotsiaaldemokraat Brandt rääkis, et tugevamad peavad aitama nõrgemaid. Kommunistide esindaja avaldas arvamust, et idasakslastest ei tohi teha teise sordi inimesi. Roheliste esindaja rääkis keskkonnakaitsest, aga imestasin, et ta kiitis ka liikumisvabadust, mis peaks ju heitgaaside hulka suurendama. Vabade demokraatide ehk liberaalide esindaja rääkis vist, et tähtis ei ole ainult Saksamaa ühinemine, vaid ka vabaduse levik. Oletatav neonatside esindaja ütles, et kommunistide juhti ei ole enam tema kõne ajal saalis ning rääkis vist, et piir kahe Saksamaa vahel ei tohi olla tugevam kui kahe liidumaa vahel. Seda keegi ei meenutanud, et Austrias ja Šveitsis elab samuti saksa keele kõnelejaid, aga jutud Euroopa ühendamisest kuulutasid kaudselt ka Austriaga ühinemist ette. Võibolla kristlike demokraatide hulgast oli kaks rääkijat, sest enne Kohli oleks ka nagu üks rääkija olnud, kelle jutt minu jaoks praegu Kohli jutuga kokku sulab.

0 vastukaja: