reede, mai 13, 2005

Ärasõit, kogunemised, turniir

Valmistusime vendade ja Jürgen I-ga Paidest Tartusse sõitma. Selleks pakkisime parteide vihikuid. Erinevate parteide vihikud olid peidetud erinevatesse kohtadesse, nii et teise partei liige selle asukohta ei teadnud. Mõne partei jaoks oli üle ühe erinevatesse kohtadesse peidetud vihiku, kui eri aegadel olid sellesse kuulunud erinevad vennad. Üks sellistest oli Rojalistlik Partei.

Väikese vahega toimusid ühe vana naise ja ühe vana mehe matused. Vana naise matustel oli rohkem rahvast. Kuigi mõlemad toimusid talvel, hakkas tema matustel külmem, sest kohal oli kirikuõpetaja, mistõttu läks rohkem aega. Vana mees oli oma testamenti kirjutanud, et kirikuõpetajat tema matustel olla ei tohi. Siiski pandi tema hauakivile rist. Tema matuseid nimetati poolpaganlikeks. "Kalevipoja" ühes eespoolses osas oli koht, kus surnud tahtsid, et elavad nende jaoks oma suuga jooksid. Arutasin isaga, kas see koht on Kreutzwaldi või Faehlmanni kirjutatud. Oli aastavahetus ja peeti aastalõpupidusid. Vanaema pool oli sel puhul palju külalisi, meie pool mitte ühtegi. Ütlesin, et tavalises koolis õpitakse rohkem kui meie koolis, sest tavalises koolis õpitakse rohkem aastaid. Kõik hakkasid naerma. Kui meie koolis oleks olnud uputus, oleks saanud öelda, et see on selle eest, et kool eelistab Tähtveret Supilinnale.

Mängisin pika male turniiril viimast vooru. Minu vastaseks oli üks võõras tüdruk. Jalutamast tulles nägin, kuidas ta teise tüdrukuga rääkis. Hüüdsin üle saali, et minu vastasele öeldi käik ette ja nüüd tuleks nõuda, et ta käigu teeks. Mulle vastati, et nagunii ei tee nad oodatud nõrka käiku. Karjusin tüdrukule veel: "Kus linnas sa elad?" Ta vastas, et Jaanikas. Kuna Jaanika oli ka ainus sõna, mida ma kahe tüdruku omavahelisest jutust kuulnud olin, siis küsisin edasi rahuliku häälega, et kas nad rääkisid siis hoopis bussi peale jõudmisest, millele sain jaatava vastuse. Märgiks, et olin eksinud, ütlesin Reile kaks korda: "Nad rääkisid hoopis bussi peale minekust, ta ise ütles." Sain turniiril 3,5 punkti 5 võimalikust, nagu ka eelmisel korral. Koht oli natuke tagapool kui ma esimesel hetkel vaatasin. Läksin koju läbi pimeda linna. Teel oli pätte. Mõtlesin välja erinevaid valuvõtteid, mida neile teha, kui nad mind ründama peaksid.