pühapäev, juuni 07, 2009

Puudus terviklikkus

Hakkasin Paide linnast lahkuma. Teele jäi politseiauto. Politsei küsis mult, kas ma käin tööl või otsin tööd. Vastasin, et otseselt mitte. Tartusse jõudes läksime kanalisse ujuma. Püksid, mis mul jalas olid, ei olnud mõeldud ujumispüksteks. Lõpuks vahetasin nad ära. Lähedal oli suur tiiger. Ujusin mööda kitsast jõge kaugele. Liigutasin ainult käsi, mitte jalgu, nagu eelmine kordki. Võistlesin ühe kirjanikuga, kes oli kirjutanud omapäraseid tekste.

Ootasime bussi. Inimesed jagunesid peatuses parteide kaupa. Sotsiaaldemokraatlikke parteisid oli kaks tükki. Kui buss tuli, läksin peale esimesest uksest, nagu ajaloolastel tavaks. Isa istus bussis minu kõrvale. Minu iste oli külm. Lugesin arhiivis vana ajalehte. Konspekteerisin seda ajalehenumbrit tema enda paberile. Ajaleht oli 19. sajandi oma. Seal oli kirjutatud tolleaegse Ruutsoo kohta, et ta oli 98% mõistlik, aga 2% Kirjanike Liidu liige. Tol ajal parempoolsed alkoholi ei tarviatnud, aga Ruutsoo oli vasakpoolne ja tarvitas. Ta oli praeguse Ruutsoo isa. Jõudsingi paksust köitest ainult ühte ajalehenumbrit lugeda, see-eest põhjalikult. Kartsin, et ajalehe sodimist ei peetud õigeks käitumiseks. Kui köite arhiivitöötajale tagastasin, siis ta loetud lehe väljanägemist ei kontrollinud. Aga kartsin, et trepist üles viimise järel hakatakse täitma paberit, kus on lahtrid säiliku seisundi kohta enne väljalaenamist ja pärast tagastamist.

Mängisin öösel Toomaga ühe maja katusel malet. Lähedal oli palju käratsevaid lapsi. Hüüdsin neile, et mis seal toimub. Üks poiss kõõlus katuseäärel ja ähvardas alla kukkuda. Toomas lõi minu vankri käiguga Ve1:e8. Ma pidasin tema vankri löömisest tugevamaks oda löömist käiguga O:h3, mis pidi tekitama nõrgestatud etturid h2 ja h3. Aga Toomas ei löönud minu oda ja järgmisel käigul lõin Oh3:e8. Varsti tekkis meil vaidlus, milline seis peab laual olema. Nii lõppesid viimasel ajal kõik mängud. Toomas arvas, et minu oda peab seisma hoopis d5. Mängisime edasi sellest seisust, mida Toomas õigeks pidas. Võitsin mõlemal juhul, aga niiviisi ei olnud partii terviklik.

0 vastukaja: