kolmapäev, juuni 27, 2018

Hääletoon ja hääl

Kõndisin koos vennaga üle turusilla. Tundus, et katlamaja korsten põleb. Teisele poole jõge jõudes keerasin paremale ja lootsin mitte põleva korstna alla jääda, kui see ümber peaks kukkuma.

*
Olin koos ühe lapsega raamaturiiulite juures. Ta küsis, millistes raamatutes ühest inimesest on kirjutatud. Loetlesin neid raamatuid. Üks neist raamatutest oli selline, mille peale oli raskem tulla. Olime rahvarohkel üritusel. Kui üritus oli juba kaua kestnud, hakkas üks laps oma ema süles nutma, sest ei jaksanud siin rohkem olla. Minult enne raamatute kohta küsinud laps rääkis, et enne olin ma sõbralik, aga et nüüd on mu sõnad ja hääl kurjaks läinud. Üks naine ütles, et valimistel ta mulle häält ei anna, sest ma olen teistsugune kandidaat kui vaja. Sellel naisel ei olnud inimese keret, vaid pea varre otsas.

*
Üks vanast ajast tuttava nimega ajaloolane kirjutas artikli ajaloo ja poliitika seostest. Ta oli vahepeal välismaal elanud ja tahtis nüüd Tartusse õpinguid jätkama tagasi tulla, aga kuna ta oli poliitikaga tegelenud ja viimasel ajal oli ajaloo osakonnas tekkinud poliitika vastane meeleolu, pidi ta õppekohale pääsemiseks enne selgitama, miks on ajaloolasel poliitikaga tegelemine vajalik. Mul oli ka "Ajaloolises Ajakirjas" nüüd esimene artikkel ilmunud. See oli küll lühike ja originaalsel teemal, aga ikkagi. Varem olin avaldanud rohkem arvustusi.

0 vastukaja: