neljapäev, juuni 28, 2018

Ungari fotode näitus

Tartu linnaraamatukogu koridoris ripub praegu üleval Ungari teemaliste fotode näitus. Vaatasin seda raamatuid laenutamast tulles võibolla tagurpidi, et mitte välisukse poolt tulles, vaid selle suunas tagasi liikudes. Fotograafi nimeni jõudsin alles kõige lõpus. Ühes varasemas sissekandes kirjeldasin, kuidas vaatasin samas kohas samasuguses järjekorras fantaasiapiltide näitust. Tol korral ma kunstniku nime ei märganudki, leidsin selle alles teisel korral tagasi minnes. Aga nüüd mäletasin juba kust otsida.

Fotonäituse esimest pilti vaadates mõtlesin, et fotod on klaasi taga, seetõttu pole nähtavus ideaalne, klaasid peegeldavad muid asju. Aga järgmisi pilte vaadates leidsin võibolla parema vaatenurga, igal juhul ma peegeldusest enam nii palju ei mõelnud.

Ühel pildil olid tantsijad. Piltide all olid ka suhteliselt pikad kommentaarid, kommentaarides öeldi, et raske on tantsimata jätta. Mõtlesin, et meie klassis nii algkoolis kui ka pärast kooli lõpetamist tahtis küll tantsida suurem osa tüdrukuid, aga väiksem osa poisse. Mõne laulu sõnad ütlevad, nagu kõik tahaksid tantsida, aga kui mittetantsijad tantsupeole ei lähe, siis tantsijad võivad unustada, et on ka teistsuguseid inimesi. Kontrollisin, et ka sellel fotol on ainult naissoost tantsijad. Oletasin, et fotograaf on ise ka naine. Hiljem tema nime lugedes sain kinnitust, et tal on eesnimi, mis tavaliselt on naisenimi.

Üks teine pildiallkiri rääkis veel sellest, kuidas miski kutsub. Mõtlesin, et kirjandusest ja ajaloost on olnud lugeda, et mõned vahetavad asukohta mitte kaugete maade kutse tõttu, vaid teisest kohast põgenemiseks. Mõnel korral võivad ehk seletajad rändamise põhjuse seletamisega eksida, aga Teise maailmasõja ajal eestlased kindlasti põgenesid.

Ühel pildil oli Doonau üleujutus. Pildiallkiri ütles, et need on Ungaris sagedased. Meenutasin, kuidas ma lapsepõlves puutusin üleujutuste teemaga kokku nii "Karupoeg Puhhi" kui ka Piibli lugemisel, hiljem olen ajakirjandusest lugenud Pärnumaa üleujutustest. Mõtlesin, et jumalakartlikum inimene võib ka üleujutusi rohkem karta, kui mõtleb, et neil on samasugune põhjus nagu Noa ajal.

Teisel pildil oli ka vesi, aga sellel olid ujujad. Üleujutuse pilt oli inimtühi, aga teisel pildil oli ujujaid tänavabasseinis tihedalt. Pildiallkiri ütles, et pildistajale algul ei meeldinud sellises kohas ujuda, aga hiljem hakkas meeldima. Mõtlesin, et leidsin nüüd ka sellise juhtumi, mis näitab, et kõik teda kohe ei kutsu. Ei teadnud, miks on vaja ujuda basseinis, kui kõrval on Doonau jõgi. Aga tõenäoliselt on jões vesi külmem ja kiirema vooluga. Osa linnaosasid jääb ilmselt jõest kaugele. Pildiallkirjas oli juttu veel vees seistes male mängimisest. Meenus naljades kasutatav sõna "allveekabe", nüüd leidsin ühe juhtumi, kui tõsised inimesed vees mõtlemismängu mängivad. Ungarist on tulnud rida üle malemaailma kuulsaid mängijaid.

0 vastukaja: