kolmapäev, jaanuar 24, 2024

Ülikool enne ja pärast

Üks ülikooli õppejõud rääkis enda tegevusest Teise maailmasõja ajal. Ta ütles, et üliõpilased lasi ta varem sõjateenistusest vabaks. Tol ajal oli Tartu Ülikooli evakueeritud Saaremaale. Kaardil näidati, kuidas Lääne-Eesti saartel oli jäänud sõjategevust järjest vähemaks, kuni see seal täielikult lõppes. Ma teadsin, et sõja lõpul jõudis sõda uuesti saartele.

*
Tegin ühe kepiga kepikõndi. Kõndisin mööda koridori. Kui Svenist möödusin, ütles ta, et ma ei tohi hingeldada. Mõtlesin, et kõnnin veel üks kord koridori lõppu ja tagasi.

*
Minu toas oli üks kirjandusinimene, kes rääkis teistele murelikult, et minu raamatu saatesõnasid iseloomustab see, et ma võrdlen autorit endaga ja ka muude inimestega, aga ei võrdle kõigiga. Mõtlesin, et kõigiga ei saa võrrelda, sest kõiki teoseid ei ole võimalik läbi lugeda. Tahtsin majast väljuda, kuigi ilm tundus ohtlik.

*
Mõtlesin, et ma lugesin ülikooli sissesaanute nimekirju, kuni kõik tuttavad olid sisseastumiseksamid teinud, ja kauemgi. Aga lugemist ei ole põhjust lõpetada, sest varsti saavad vennalapsed ülikooliealiseks.

0 vastukaja: