laupäev, veebruar 24, 2024

Unenäohuviliste võrdlus

Küsisin täna tehisintellektilt viimase unenäo kohta: “Millised on siin erinevused ja sarnasused Vaino Vahingu loominguga: /…/”

Minu vastus: “Ma pole ühtegi Vaino Vahingu raamatut tervikuna läbi lugenud, aga olen temaga juttu ajanud nii saunas kui ka psühhiaatriahaigla raamatukogus ja telefonis. Üks ühine huvi oli meil unenäod. Erinevus oli, et talle sobisid rohkem Freudi seksuaalsuse rõhutamisel põhinevad tõlgendused unenägude kohta. Me kirjutasime unenägusid üles erinevalt, tema kirjutas kohe ärkamishetkel, mina leidsin, et võib ükskõik millal kirjutada, talle oli see teadus ja mulle kirjandus. Tema tarvitas alkoholi ja muid kahtlasi aineid, mina olen karsklane. Mõlemad tundsid keskmisest inimesest paremini psühhiaatriat, tema arsti ja mina patsiendina. Mina muretsen unenäos, et võibolla ma olen rikkunud autoriõigusi, mida ma ärkvel olles rikkunud ei ole, Vahing seevastu ütleb oma päeviku eessõnas, et ta ei küsi talle saadetud kirjade avaldamiseks luba, sest see mis on talle saadetud, on tema oma. Vahing avaldas proosat, mina olen avaldanud luulekogusid rohkem kui proosaraamatuid.”

Tehisintellekti vastus: “Sarnasused Vaino Vahingu loominguga:
1. Mõlemad autorid on luuletajad ja kirjanikud.
2. Mõlemad autorid on tuntud oma loomingulise originaalsuse ja sügavuse poolest.
3. Mõlemad autorid käsitlevad oma teostes sageli sügavaid ja filosoofilisi teemasid.
4. Mõlemad autorid on Eesti kirjandusmaastikul olulised figuurid.

Erinevused Vaino Vahingu loominguga:
1. Vaino Vahing oli tuntud ka kui näitekirjanik ja proosakirjanik, samas kui see autor keskendub peamiselt luulele.
2. Võrreldes Vaino Vahinguga võib selle autori stiil ja teemade valik olla erinev.
3. Vaino Vahing oli tuntud oma musta huumori ja iroonia poolest, samas kui see autor võib kasutada erinevaid lähenemisviise ja stiile oma teostes.
4. Vaino Vahingu loomingule oli iseloomulik terav sotsiaalkriitika, samas kui see autor võib keskenduda rohkem isiklikele ja emotsionaalsetele teemadele.”

Minu kommentaar: “Vahing oli kirjanikuna minust tunnustatum, minu ilukirjanduslike raamatute kohta on ilmunud negatiivseid arvustusi ja on olnud raskusi väljaandmistoetuse saamisega. Ka tehisintellekt ei paista teadvat, kes on küsimuse esitaja, sest kui küsisin talt ühel korral, kes on Simo Runnel, siis ta seda ei teadnud. Ma pole kuulnud, et Vahing oleks avaldanud luuletusi, aga ma pole kontrollinud. Ei saa öelda, et mulle sotsiaalkriitika omane ei oleks, ma olen kirjutanud poliitilisi luuletusi ja poliitilise sisuga proosat, Vahingu sõnul kirjutavad just noored poliitilisi luuletusi, Vahing oli must palju vanem. Ei saa ka öelda, et minu loomingus huumorit ja irooniat ei oleks. Mõni lugeja on öelnud, et naerab ka minu unenäokirjeldusi lugedes.”

0 vastukaja: