teisipäev, detsember 29, 2009

Lõvid ja inimesed

Lõvidel on nii, et emalõvi peab jahti ja isalõvil on lakk. Inimestel on vastupidi, et naistel on rohkem juukseid ja mehed peavad jahti.

Lugesin raamatust, et keskajal kujutati kuskil rüütlit, kes võitles lõviga raudrüüs ja see pidi näitama rüütli vaprust. Kas suuremat vaprust ei oleks näidanud, kui ta oleks võidelnud ilma raudrüüta? Tänapäeval jahimehed raudrüüd selga ei pane. Erinevus on küll ilmselt selles, et tänapäeval saab kaugemalt tulistada, vanasti tulirelvi ei olnud ja pidi loomale lähedale minema. Kuigi vibusid ja viskeodasid on varasemal ajal ka olnud.

Eesti vapil on kolm lõvi. Nii et kui öeldakse Briti lõvi, võiks öelda ka Eesti kolmlõvi. Mõni on neid loomi hoopis leopardideks nimetanud. Raskused liigi määramisel tulevad vist sellest, et need, kes vanasti selliseid loomi joonistasid, polnud neid ise näinudki, sest Euroopas neid ei elanud. Aga kui neid meil ei ela, miks nad on siis meie vapil? Paljud kiruvad Eesti hümni, aga mulle ei tule meelde vapi kirujaid. Ometi oleks kerge öelda, et võõramaa loomade meie vapil kujutamine on enda võõraste sulgedaga ehtimine. Või siis võõraste karvadega. Tegelikult Tallinna loomaaias neid võibolla elab.

0 vastukaja: