esmaspäev, september 20, 2010

Tõnu sünnipäev II

Andsin juba sünnipäevapeost ülevaate, aga soovitati seda täiendada.

Kaks kõige väiksemat last peol olid Tõnis ja Joosep. Vahepeal nad kallistasid üksteist, aga vahepeal läksid kummikute pärast kaklema. Suuremad inimesed pidid toas jalanõud jalast võtma, aga lastel olid need jalas. Aga Joosep võttis need endal ise jalast ja tahtis kummikuid asemele panna, öeldes: "Jalas". Kummikud olid Tõnise omad ja Tõnis ei tahtnud neid Joosepile anda. Mõlemad sikutasid kummikut enda poole ja tegid kaeblikku häält. Kadri lahendas olukorra sellega, et andis mõlemale ühe kummiku ja ühe väiksema jalanõu, mille järel kaklus lõppes.

Olin kuulnud, et Meelvale on viidud mingid malenupud. Tahtsin neid näha. Välja otsiti tervelt kaks komplekti. Nupud pakkusid huvi ka Tõnisele ja Joosepile. Nad ladusid neid mulle käe peale ja mina panin neid püsti seisma ja ütlesin nuppude nimesid. Vahepeal panid nad nuppe karpi või võtsid karbist välja. Kui tahtsin suurematele inimestele maleseise näidata, püüdsin Joosepile pakkuda nuppude asemel mosaiikklotse, aga teda huvitasid malenupud rohkem. Vahepeal sain siiski seisu peale panna. Näitasin Pillele, mis on kõige kiirem võimalik matt ja seejärel panin peale seisu oma kolmapäevasest mängust, kus kahisin oda. Pille pidi ära arvama, mis on õige käik, ja ta pakkus odakahingut ühe sekundiga, kuigi pole maletrennis käinud. Aga kui ütlesin talle, et ta õpetaks lastele nuppude nimesid, siis ta vastas, et ei oska. Tegelikult mul oli endal ka kuninga ja lipu eristamisega raskusi. Tõnu odakahinguga seisus õiget käiku pakkuda ei osanud, kuigi on natuke aega maletrennis käinud.

Tõniselt ja Joosepilt küsiti, kus ühe või teise nimega inimene on, mispeale nad näitasid näpuga suunda ja enamasti õigesti. Maria oli väga imestunud, et tema nimi oli ka teada. Kui küsiti, kus vanaema on, keda tegelikult kohal ei olnud, näitas Joosep ka mingit suunda. Võibolla näitas Tartu poole. Kui küsiti, kus Klaus on, istus ta samal ajal Klausil süles, aga näitas hoopis Toomast. Kui küsiti, kus Simo on, ütles Tõnis esimest korda minu nime Mo või Mo Mo.

Natuke suurem ja võõram laps oli Hannes. Temale meeldis mänguasjadest kõige rohkem häält tegev mootorratas ja hiljem ka õhupall. Õhupall meeldis ka Joosepile. Hiljem saabus üks väike tüdruk ka, aga temaga ma ei jõudnud tuttavaks saada.

0 vastukaja: