pühapäev, juuli 31, 2011

Vallutajarahvaste keeli peab õppima

Näitasin, et minu toas on tapeet nurgas lötendama hakanud. Ema oli juba varem püüdnud selgeks teha, et seal tuleb tapeeti vahetada. Nüüd kasutas ta võimalust ja rebis vana seintelt maha. Mina sattusin ahastusse, sest ma ei uskunud, et veel sama hea saaks, pealegi ei meeldinud mulle uue tapeedi kleepimise protseduur. Hüüdsin: "Tapeet, tapeet!" Ema läks teise tuppa. Teisest uksest sisenesid minu tuppa Vene väed, mis vallutasid Eesti ja Läti. Keegi ei osutanud vastupanu. Vene väed okupeerisid ühe Läti maakonna. Venemaa tegi uusi riike vallutades alati niimoodi, et kõigepealt võttis endale ühe maakonna ja sealt laiendas oma võimu kogu riigile. Aga minu meelest ei pruukinud sama võte palju kordi järjest õnnestuda, sest selle vastu võidi vahepeal abinõusid leida. Läti ei teadnud, kelle sõjalise jõuga saaks Vene väed lahkuma sundida. Arvasin, et leian abinõusid, kuidas panna venelased vabatahtlikult lahkuma.

*
Ükskord oli Kuido rääkinud, et ta uuris kogu oma aia läbi ja teab, et minu vanaema aia marjapõõsaste vahelt pääseb tema aeda. See tähendas, et kuigi tema elas seal pidevalt ja meie käisime ainult vahel Paides külas, ei olnud isegi tema tükk aega oma aeda läbi uurinud. Kui Kuido ja Pille hakkasid põõsaste vahelt Kuido aia suunas läbi pugema, läksin mina sellest tuppa teatama. Kui keegi appi ei tulnud, ei jäänud mul muud üle, kui minna üksi Pille ja Kuido järel.

*
Ladina keeles pidi tulema käänete peale kontrolltöö. Ma polnud kodus käänamist üle korranud, mistõttu kartsin, et mul ei pruugi kontrolltöö ajal tabel õigesti meelde tulla. Istusin Peebu kõrvale. Küsisin temalt paberit. Peebul oli laual kaustik, aga ta ütles, et sealt ei või lehti välja rebida. Ta ütles, et tal eriti paberit ei ole. Ühe paberilehe ta mulle siiski andis. Sellele oli mõlemale küljele kirjutusmasinaga inglise keele harjutusi kirjutatud ja vaba ruumi oli jäänud ainult natuke.

*
Vene keeles pidi tulema kontrolltöö. Seal taheti kontrollida nii käänamist kui ka jutu kirjutamise oskust. Ma ei olnud õppinud. Aga kavatsesin õpetajale öelda, et need kuriteod, mis venelased on eesti rahva vastu toime pannud, on palju suuremad kui see, et mina õppimata jätsin. Otsustasin siiski kontrolltööd kirjutama hakata. Juttu olin vene keeles varem ka kirjutanud ja see oli mul välja tulnud. Täna istusin koguni esimesse pinki.

0 vastukaja: