neljapäev, aprill 02, 2020

Tehete järjekord

Mulle öeldi, et seda kirjastust muudeti, millele ma tõlgin. Tartu kirjastus ei saa tõlget välja anda, selle asemel annab Tallinna kirjastus. Ma ei saanud aru, kuidas saab kirjastust muuta, kui lepingus on konkreetse kirjastuse nimi nimetatud. Aga kui leping oli rahastajatega ja rahastajad ise muutsid kirjastust, siis ehk sai. Mõtlesin, et tegelen ka uuele kirjastusele tõlkimise ajal paralleelselt kraadiõppega. Kiideti, et Tartu kirjastusel on tark direktor. Öeldi, et tema võimeid on seni liiga vähe kasutatud. Mõtlesin, et keskmise inimesega võrreldes on ta tõesti tark, kuigi ma olen ise ka tark.

*
Rääkisin Klausiga matemaatikast. Olin kokku liitnud ühe negatiivse ja ühe positiivse arvu. Algul oli mul arvutustehtega raskusi. Pärast ütlesin Klausile, et tegelikult võib nende arvude järjekorra ära vahetada ja lahutada negatiivne arv positiivsest. Ütlesin, nagu oleks see Klausi vihikus abivalemites kirjas. Klaus ütles, et ta ise seda kohta ei märganud. Ta hakkas seda otsima. Ütlesin nüüd, et võibolla seda seal siiski kirjas ei olnud, mõtlesin selle ise välja, aga jäi meelde, nagu oleksin abivalemitest lugenud, kuna ma neid lugesin. Rääkisin veel, et seda ma ei tea, kas astendajate järjekorda võib muuta, kui üks astendaja on sulgude sees ja teine sulgude järel. Proovisin kümne astendamisega järele, et astendajate järjekord ei ole oluline. Aga kahtlesin ikka, kas see kõigi astendajate puhul nii on. Kirjutasin Klausi kladest ühte juttu teisele paberile ümber. Ühes lauses juhtus kole asi, seda lauset ilustasin. Siis mõtlesin, et olen harjunud oma mõtteid ilustama, aga praegu pidin ikkagi edasi andma täpse sõnastuse.

*
Jõudsin koju ja läksin kööki. Seal ema ütles, kes oli vahepeal külas käinud. Osa häälikuid kostis nagu Tristani nimes ja osa teisiti. Ütlesin, et ma ei saanud aru, ema hääldab nimesid segaselt.

0 vastukaja: